zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Houby jako jste je neznali: 4 fascinující zajímavosti, které překvapí i zkušené houbaře

Veronika Tůmová
21.08.2025

Češi jsou národ houbařů. Sbírání hub má u nás obrovskou popularitu a tradici. Málokde jinde ve světě se chodí na houby do lesa stejně jako u nás. Letošní houbařská sezóna je díky častým dešťům zatím velmi dobrá, ale je důležité být opatrný a sbírat jen houby, které stoprocentně poznáme. Nebezpečí představují zejména jedovaté houby, které mohou být snadno zaměněny za jedlé druhy. Vždy je vhodnější držet se raději dobře známých, bezpečných a osvědčených druhů.

Obecně platí, že houby rostou po vydatných deštích a následném oteplení, nejvíce v rozmezí zhruba od července do září. Sběr hub je možné sledovat i v říjnu a listopadu, ale sezóna se může lišit v závislosti na konkrétních podmínkách. 

Vyrážíte na houby? Držte se těchto pravidel a doporučení

Ke stále opakovaným pravidlům patří zejména to, že sbírat se mají opravdu jen ty druhy hub, které bezpečně poznáte. Pomoci vám můžou houbařské mapy a aplikace. Když už si domů nesete houbu, u které si nejste jistí, nechte si ji ověřit u odborníka. Dodržujte zásady bezpečného sběru hub, dbejte na ochranu přírody a podhoubí. Nesbírejte houby do plastových tašek nebo pytlíků, kde se mohou zapařit a tím znehodnotit. Používejte košík a nožík s pevnou čepelí. Před konzumací houby pečlivě očistěte a řádně tepelně upravte. Nikdy nekonzumujte syrové houby, protože většina z nich je těžko stravitelná nebo mírně toxická. Některé jedovaté houby se podobají jedlým, což může vést k omylu i u zkušených houbařů. I zdánlivě jedlé houby mohou být po změně počasí, například po dešti nebo horku, spíše jedovaté.

Houby a jejich zdravotní benefity 

  • prevence proti rakovině tlustého střeva
  • snižují krevní tlak
  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují imunitní systém
  • zbavují nás toxických kovů, kyslíkových radikálů a dalších zátěží

Pozor na houby v dětském jídelníčku

Pokud si chcete uvařit smaženici, bude lepší nedělit se o ni s malými dětmi. Houby jsou těžce stravitelné a důsledkem toho mohou být zdravotní potíže. Houby se neřadí mezi základní složky potravy člověka a děti je kvůli jejich konzistenci často odmítají. Všichni ale víme, že některé pokrmy se bez nich jednoduše neobejdou. Přesto je lepší vyčkat a houby dětem servírovat až od určitého věku, zpočátku pouze jako zpestření klasických jídel. Odborníci se shodují, že do tří let věku dítěte je lepší houby nepodávat vůbec. Poté se mohou začít postupně začleňovat do jídelníčku, s velikostí porce by se to však nemělo přehánět a stejně tak je třeba věnovat pozornost jejich výběru.

Čtyři velké zajímavosti o houbách 

 

1) Houby jsou unikátní organismy, které se řadí do své vlastní říše, tedy nikoli mezi rostliny ani mezi živočichy. Jsou starší než rostliny samotné. Dýchají podobně jako my a ostatní živočichové, tedy vdechují kyslík a vydechují oxid uhličitý. 

2)  Na rozdíl od rostlin, houby nemají fotosyntézu a nedokážou si samy vyrábět energii ze slunečního světla. Jsou to heterotrofní organismy, což znamená, že získávají živiny z jiných zdrojů, často rozkladem organické hmoty. Hrají tak klíčovou roli v ekosystémech, pomáhají udržovat koloběh živin a jsou zdrojem mnoha léků a potravin. 

3) Největší houba na světě, václavka smrková (Armillaria ostoyae), se rozprostírá na ploše téměř 9 kilometrů čtverečních a je považována za největší živý organismus na Zemi. Roste v Oregonu v USA a odhaduje se, že je stará tisíce let. 

4)  Podhoubí je několika metrová síť kořínků, které jsou propojeny s kořeny stromů. Prostřednictvím této sítě spolu houby a stromy komunikují – varují se před nepřítelem nebo škodlivinami a sdílí společné zdroje živin nebo si je dokonce vyměňují. 

 

Zdroj: houbareni.cz, myko.cz

Autor: Veronika Tůmová

Superantioxidant z hlubin oceánu: Astaxanthin chrání srdce, pokožku i imunitu – znáte ho?

Další články