zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Hydroláty a květové vody v kuchyni

Pavlína Klaudová
06.06.2025

Aromaterapeuti neradi vidí nešvar, který se rozmohl v rámci používání esenciálních olejů pro kuchyňské použití. Vnitřní užívání není tak úplně bezpečné. Daleko lepší jsou pro vylepšení pokrmů hydroláty. Co to je a jak je můžeme použít?

Nekonzervované hydroláty jsou ideální na vnitřní užívání

Hydroláty vznikají při destilaci esenciálních olejů a mají mnohá využití. Sice se s nimi setkáváme hlavně v kosmetice, ale naši přátelé Francouzi s nimi umí velká kouzla i v rámci přípravy chutných receptů v kulinářském světě. A rovněž se používají jako bezpečná alternativa esenciálních olejů pro vnitřní užívání, pokud se třeba objeví nějaký zánět, kašlete, nemůžete si vyplachovat ústa běžnými konvenčními ústnímu vodami s alkoholem nebo jste těhotná a koncentrace esenciálního oleje pro vás není vhodná, protože je moc silný nebo má různé další kontraindikace.

Duše rostlin rozpuštěná ve vodě

Hydrosoly jsou méně koncentrované než esenciální oleje, nicméně nesou některé molekuly, které se uvolní do vody při destilaci esenciálního oleje. Vodní pára nese jemný ve vodě rozpustný totum extrahovaný z rostliny v rámci procesu přechodu destilačním aparátem. Květovým vodám se obecně přikládá dvojí účinek, fyzický i psychický.

  • Potravinářský nekonzervovaný hydrosol v bio kvalitě lze tedy užívat mimo jídla (místo bylinného čaje, případně jako osvěžující nápoj v horku) nebo jej zapracovat do vařeného pokrmu.
  • Má psychologický efekt, protože jeho jemná vůně poteší čichové buňky, což ovlivní naše emoce
  • Hydrosoly sloužily jako podpora pro lepší chuť jídel i léky.

Kde používat hydroláty v rámci kuchyňských příprav

Hydroláty nahrazují v kuchyni čerstvé rostliny, ale buďte opatrní a pečlivě si je vybírejte tak, aby byly opravdu kvalitní. Vybírejte čisté, 100% přírodní produkty. Vyhýbejte se těm, které obsahují trochu alkoholu nebo konzervační látky. Mění přirozené vlastnosti produktu a nejsou vhodné pro vnitřní užívání.

  • Použijte je k dochucení slaných pokrmů jako jsou chleby, tyčinky, housky nebo slané koláče (hydrolát z rozmarýnu, tymiánu nebo máty, vavřínu, majoránky). Pomocí rozprašovače lze jimi postříkat saláty.
  • Hodí se sladkých pokrmů, jako jsou ovocné saláty, kompoty a dezerty (skořicí, růži, neroli, levanduli). Do přípravy těsta na madlenky nebo jiné oblíbené pečivo stačí dle plánu na počet kusů obvykle 1 až 2 čajové lžičky na dávku. Ale samozřejmě můžete přidat další lžičku. Můžete s nimi připravit i palačinky nebo lívance, wafle.
  • Hydroláty lze přidávat do studených nápojů, jako jsou koktejly nebo smoothie. Zkuste smíchat bobuloviny s levandulový hydrolátem. Klidně si dejte lžičku růžového nebo neroli hydrolátu i do kávy. Pomerančová květová voda je tradičním základem libanonského nápoje ahwé baida. Prostě použití hydrolátů v kuchyni se meze nekladou.

Zdroj: lung.org

Autor: Pavlína Klaudová

Modré zóny: inspirujte se místy, kde se lidé dožívají 100 let
Lahodná, nakyslá rebarbora – historie, využití a kulinářské tipy

Další články

Přírodní afrodiziaka, která byste měli vyzkoušet
Zdravý život

Přírodní afrodiziaka, která byste měli vyzkoušet

25.04.2025

Nízké libido je velmi časté u mužů i žen. Snížení nebo dokonce ztráta sexuální touhy je často příčinou několika faktorů, fyzických i psychických. Přírodní produkty jsou výzvou k ob ...