
Med: Tekuté zlato z úlu
Tento lahodný nektar sklízený včelami, je uznáván jak pro svou chuť, tak pro své přednosti v rámci kosmetické péče. Prostě ideální pomocník pro pokožku a vlasy, posiluje imunitní systém a napomáhá celkovému klidu a pohodě.
Zlatý poklad pro organismus
Med je sladká látka vyráběná včelami z květového nektaru. Skládá se z více než 80 % sacharidů, je to tedy potravina bohatá na energii. Obsahuje především fruktózu a glukózu. Jsou to dva jednoduché cukry, které nevyžadují před vstřebáním žádné trávení a které tělo snadno a přímo využívá. Rovněž poskytuje tělu antioxidanty, ve valné většině se jedná o flavonoidy. Ty mají za cíl neutralizovat působení radikálů v těle, eliminovat tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakoviny a některých neurodegenerativních onemocnění. Množství a typ flavonoidů nalezených v medu se liší v závislosti na květinovém zdroji, z kterého pochází nektar. Obecně platí, že tmavší medy obsahují vyšší množství flavonoidů než světlejší medy a vykazují také větší antioxidační kapacitu. Med obecně je výborný jako přírodní antibiotikum.
- Konzumace medu mírně zvyšuje hladinu inzulinu i hladinu serotoninu. Ten se ve tmě přeměňuje na melatonin, nazývaný také spánkový hormon. Proto může být prospěšný při nespavosti.
- O medu se říká, že je přirozeným harmonizátorem, protože nezpůsobuje silné vzestupy ani poklesy tělesné energie.
- Med obsahuje enzymy, které napomáhají trávení tím
- Najdete v něm i minerály jako zinek, vápník, draslík nebo hořčík. Je o přímo koncentrát energie, takže z jeho konzumace mohou profitovat třeba sportovci, kterým rovněž pomáhá v rekonvalescenci.
Jak vybrat med
Med by měl pocházet z prověřených zdrojů, ať už s bio certifikací nebo od místního včelaře. Nakupování medu v supermarketu není dobrý nápad, protože můžete místo léčivého pokladu donést domů pančovanou potravinu, která u něho ani neležela. Krystalizace medu není známkou jeho zkažení. Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit tento jev. Při pokojové teplotě (18 °C až 24 °C), vydrží med v pořádku jeden až dva roky. Nepasterizovaný med by měl být skladován při teplotě kolem 10 °C nebo v lednici, protože je u něho pravděpodobnější, že zkvasí.
Jak prospěje pleti a vlasům
Med čistí póry a zklidňuje záněty pokožky, svým obsahem sloučenin, jako je peroxid vodíku, pomáhá omezovat růst bakterií zodpovědných za projevy akné. Podporuje přirozené hojení kůže. Dodává pleti i vlasům příliv minerálních látek. Je přírodním jemným exfoliantem, má zvláčňující a obnovující účinek. Eliminuje toxiny z pokožky, což zlepšuje její texturu a pomáhá předcházet vráskám. Díky antioxidační aktivitě pomáhá chránit buňky kůže před útoky volných radikálů, jejichž působení má za následek předčasné stárnutí pleti. Je ideálním spojencem pro péči o vaše vlasy. Podporuje udržení hydratace, vlasy intenzivně vyživuje a opravuje. Med se také doporučuje k regulaci projevů maštění, jeho antibakteriální vlastnosti čistí epidermis a absorbuje přebytečné sébum.
Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, mayoclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Autor: Pavlína Klaudová