Co je to laktózová intolerance?
Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávicího ústrojí zpracovávat laktózu. Laktóza je mléčný cukr, který se přirozeně vyskytuje v každém mléce, včetně mateřského.
Laktózová intolerance je poměrně častý jev, postihuje až 75% populace. Lidé trpící laktózovou intolerancí musí dodržovat určitou formu diety, která jim uleví od značných zažívacích potíží způsobených konzumací mléka a mléčných výrobků.
Porucha vstřebávání laktózy
Laktózová intolerance patří mezi poruchy zažívání a je způsobena poruchou vstřebávání laktózy. Tato intolerance se projevuje celou řadu příznaků a zažívacích potíží, které dokáží skutečně velmi potrápit. Je to například průjem, břišní křeče a silné nadýmání. Lidé trpící laktózovou intolerancí mají sníženou funkci laktázy, enzymu potřebného k rozložení laktózy. Rozeznáváme dva druhy laktózové intolerance, z nichž každý má však jiný původ vzniku.
Primární a sekundární laktózová intolerance
Primární laktózová intolerance je daleko častější. Snižuje se při ní funkce enzymu laktázy, ke kterému dochází postupně během let. Příčina tohoto typu nesnášenlivosti mléčného cukru je podmíněna částečně geneticky. Sekundární laktózová intolerance se vyskytuje daleko vzácněji. Je způsobena různými druhy onemocnění, jako je například celiakie - nesnášenlivost lepku. Laktózová intolerance (alaktázie) může být i vrozená, s tou se však setkáváme ještě vzácněji.
Alergie na bílkovinu kravského mléka není totéž!
Je důležité neplést si laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka, tzv. galaktosemií, která znamená poruchu metabolismu. Je možné setkat se také s psychologickou averzí na mléko a mléčné výrobky. Rozdílné jsou nejen příčiny vzniku těchto problémů, ale i příznaky a způsoby léčby. Ze všech mléčných výrobků lze téměř nulový obsah laktózy najít pouze v sýru, který je tak možné bez větších potíží konzumovat. Je zajímavé, že laktózová intolerance je velmi běžná především mezi černými Američany a Asiaty, kde se vyskytuje až u 90% populace.
Jak předejít potížím při laktózové intoleranci?
Podstatou laktózové diety bude dočasně vyloučit zdroje laktózy, pro dosažení zmírnění zažívacích potíží. Poté je možné produkty s obsahem laktózy znovu opatrně nasazovat a stanovit si individuální limity. Je vhodné rozdělit mléko a mléčné výrobky na několik menších dávek během dne, mléko pít raději v ochucené formě a nikdy je nepít nalačno. Dále pak rozlišovat mléčné výrobky podle jejich konzistence, například podle toho, jak dobře nebo špatně snášíme samotné mléko, sýry, nebo zakysané mléčné výrobky.
Pozor na nedostatek vápníku!
Nedostatek vápníku, který může nastat při dlouhodobém vysazení mléka a mléčných výrobků při nedoplňování vápníku z jiných složek potravy může být pro organismus nebezpečný. Projevit se může až za dlouhou dobu, za to však intenzivně. Můžeme pak pozorovat bolesti kloubů, zvýšenou kazivost zubů, špatnou kvalitu a lámavost nehtů, křivici a křeče ve svalech, dokonce i ztrátu citlivosti v končetinách, či ztrátu paměti a projevy deprese.
Zdroj: Vitalion.cz, Medlicker.com, Vyziva.spol.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová