
Chytré grilování: Co změnit, když vám záleží na zdraví?
Čas na grilovačky je konečně tu, ale nutno poznamenat, že vzhledem ke všem nástrahám, které na nás při grilování číhají, není tento způsob přípravy jídel úplně nejzdravější. Při dodržení několika jednoduchých zásad však není občasná konzumace grilovaných pokrmů pro organismus až tak velkou zátěží a přiznejme si, že příjemným odpolednem stráveným u grilu s rodinou či přáteli se dokonale uvolníme a snižujeme tak každodenní stres.
Proč grilování není zdravé?
Při grilování vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a v některých případech dokonce karcinogenní účinky. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aromatické aminy (HCA). PAU vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Pro zdravější grilování je proto důležité dodržovat několik zásad, včetně používání kvalitních surovin, marinování masa, grilování na nepřímém ohni, omezování uzenin a doplňování grilovaných pokrmů zeleninou a celozrnným pečivem. Důležité je také dbát na hygienu grilu a vyhýbat se viditelně spáleným kouskům masa.
Co všechno můžeme grilovat?
Kromě masa můžeme na grilu připravit spoustu dalších lahůdek, včetně mnoha druhů zeleniny, ale i ovoce. Mezi oblíbené pochoutky na grilu patří také sýry, houby, různé druhy ovoce a rostlinné alternativy masa. Zelenina jako cuketa, lilek, paprika, cibule a kukuřice na grilu prostě nemůže chybět. Dále můžete zkusit grilované sýry, jako je hermelín nebo oštěpok, z hub například žampiony, hlívu ústřičnou nebo portobello. Z ovoce se hodí ananas, jablka, hrušky, broskve nebo banány. A pokud hledáte rostlinné alternativy, vyzkoušejte tofu, tempeh nebo seitan.
Vsaďte na marinády s bylinkami
Maso před grilováním nakládáme do marinády, je pak křehčí a stačí mu kratší doba přípravy na grilu. Bylinky obsažené v marinádách navíc mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek. Marinády vybírejte s nízkým obsahem tuku a přídavných látek, ale nejlepší budou stejně jedině ty, které si připravíte sami doma. Stačit vám může i jen pár základních ingrediencí, jako například, víno, ocet, citron nebo limetková šťáva, olivový olej nebo kvalitní sójová omáčka, med, česnek, cibule, koření a bylinky.
Zásady zdravějšího grilování – shrnutí
Volíme libové maso, jako jsou kuřecí prsa, vepřové karé nebo hovězí steak. Je dobré vyhnout se uzeninám s vysokým obsahem tuku a soli. Před grilováním maso necháváme dostatečně dlouho v marinádě na bázi octa, koření, citrusů nebo vína. Kyseliny v marinádě pomáhají maso změkčit a zlepšit jeho chuť. Používáme nepřímou metodu grilování, abychom se vyhnuli odkapávání tuku do topeniště. Vhodné je také použít odkapávací misku nebo grilovací tácek. Používáme kleště k obracení masa, aby nedošlo ke zbytečnému propichování a nevytékala z něj šťáva. Pokud používáme hliníkovou folii, vyhneme se kontaktu s kyselými potravinami a solí, které mohou uvolňovat hliník. Po skončení grilování udržujeme gril čistý a bez nánosů starého oleje nebo zbytků jídla.
Zdroj: vyzivaspol.cz
Autor: Veronika Tůmová