
Pórek v odlehčeném jarním jídelníčku
Pórek patří do stejné skupiny zeleniny, jako česnek a cibule. Jde o všeobecně oblíbenou, i když v některých domácnostech trochu opomíjenou zeleninu, což je určitě škoda. Pórek obsahuje éterické oleje a síru, která způsobuje nejen typické silné aroma a ostrou, štiplavou chuť, ale je známý především pro své léčivé účinky. Objevte s námi jeho přednosti!
Pórek je nejen chutný, ale i velmi zdravý a bohatý na celou řadu cenných látek. Pokud však znáte jen pórek kupovaný, ochuzujete se o jeho skutečnou, daleko výraznější chuť. Pórek ze zahrady vás může překvapit také palčivou silou, podobnou jako má cibule. Pórek obsahuje antioxidanty, vitamíny A, C a E, kyselinu listovou a minerály, konkrétně vápník, draslík, fosfor, zinek, selen a mangan.
Zdravý pórek do každé kuchyně
Pórek je vskutku všestranná zelenina, která by v našem jídelníčku neměla chybět. Nejvíc zdraví prospěšných látek obsahují její listy a jeho jemná chuť a bohaté výživové hodnoty ho předurčují k tomu, aby byl součástí nejen běžných jídel, ale i slavnostních a svátečních pokrmů. V mnoha takových je zkrátka nedocenitelný, od pomazánek a známé krémové pórkové polévky, přes slaný koláč nebo zapečené bramborové přílohy s pórkem, až po dušený pórek k pečenému masu, v masových směsích či těstovinách.
Pórek a jeho účinky v našem těle
Pórek je přímo pohlazením pro naše střeva. Umí je dokonale čistit, díky svému obsahu prebiotik a vlákniny. Zlepšuje a posiluje zdravé zažívání, pomůže od křečí nebo nadýmání. Podporuje také zdraví jater. Vysoké množství vlákniny obsažené v pórku také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a zrychluje náš metabolismus. Právě díky vysokému obsahu síry tato zelenina účinně, avšak přirozeně, detoxikuje celý náš organismu a čistí tělo a krev od škodlivých látek.
Pórek obsahuje také sulforafan, což je látka s protirakovinnými účinky. Studie ukazují, že sulforafan může pomoci předcházet vzniku některých druhů rakoviny, jako jsou rakovina prsu, plic a žaludku; kromě toho také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
Jak nakupovat a uchovávat pórek?
Při nákupu pórku vybírejte kusy s pevnými, svěže zelenými listy a bílou částí bez skvrn. Zdravý pórek působí svěže a není příliš oschlý. Uchovávejte ho v lednici, nejlépe ve vlhkém ubrousku nebo perforovaném plastovém sáčku. Takto vám vydrží v lednici čerstvý až dva týdny. Pórek můžete také zmrazit, uchovávejte ho nejlépe v dobře uzavřeném obalu, aby ostatní suroviny neabsorbovaly jeho vůni. Pórek se pěstuje po celém světě a je oblíbenou zeleninou kuchařů a kulinářů v mnoha kuchyních. Jeho listy a stonky se používají v různých pokrmech, včetně polévek, gulášů, omáček, salátů a různých masových jídel. Při přípravě pórku stačí oříznout konce a stonky rozříznout na půl a důkladně je opláchnout pod tekoucí vodou, aby se odstranily veškeré nečistoty. Pórek můžete použít i jako alternativu k cibuli nebo česneku, například při vaření či pečení.
Zdroj: hnojik.cz
Autor: Veronika Tůmová