
Zapomeňte na letní saláty! Tohle by měl obsahovat ideální podzimní jídelníček
Na podzim je naše stravování pochopitelně jiné než v létě. Začínáme pociťovat menší chuť na saláty, studené polévky nebo osvěžující smoothie, ale preferujeme teplejší jídla, která více zasytí. Co by měl vlastně obsahovat ideální podzimní jídelníček a jaké v něm naopak můžeme dělat chyby?
Jak se bude postupně ochlazovat počasí, bude se měnit i náš jídelníček. Půjde především o zahřívací potraviny. Ani v podzimním jídelníčku by však rozhodně neměl chybět dostatek ovoce a zeleniny.
Ovoce a zelenina v podzimním jídelníčku
Zelenina a ovoce by se měly jíst sice celoročně, ale v chladnějších měsících bychom si měli zeleninu připravovat spíše vařenou, dušenou nebo napařenou, protože čerstvá zelenina nás může naopak ochladit. Doporučuje se ovoce, které právě v této době dozrává, tedy především jablka, hrušky, švestky nebo hroznové víno. A co se týče zeleniny, tak jsou to dýně, cukety a kořenová zelenina jako je mrkev, celer, petržel, dále červená řepa, ředkev, cibule a zelí. V létě je nejlepší ovoce a zelenina v čerstvé podobě, na podzim a v zimě přijde vhod zejména zelenina kvašená, například kysané zelí a sušené ovoce, například křížaly, sušené švestky, hrušky, meruňky, datle apod. Nevhodné jsou naopak takové druhy ovoce a zeleniny, které mají vysoký podíl vody, protože mají zároveň většinou ochlazující efekt.
Kvašená zelenina pro podporu zdraví nejen na podzim
U nás je pro nakládání nejrozšířenější zelí, ale objevit můžete i jiné kvašené druhy zeleniny a určitě vás nezklamou. Právě kvašená zelenina je velmi zdravá, protože obsahuje bakterie mléčného kvašení, které vzniknou teplem. Sůl a kmín zajistí, že se zelenina nezkazí. Vzniklé laktobacily jsou velmi vhodné pro náš trávicí trakt a podporují naši obranyschopnost. Kvašenou zeleninu můžete do svého jídelníčku zařadit po celý rok, ale právě v podzimních a zimních měsících může zcela nahradit zeleninu čerstvou, kdy nám dodá potřebné vitamíny a znatelně podpoří naši imunitu, pro kterou je právě podzim obvykle zátěžovým obdobím.
Luštěniny a ořechy – pro podzimní pohodu
Na podzim jsou vhodné také luštěniny a ořechy. Ty je důležité zařadit do jídelníčku, protože obsahují zdravé tuky, které pomáhají například snížit hladinu cholesterolu v krvi. Luštěniny jsou ideální zahřívací podzimní potravinou s vysokým obsahem kvalitních bílkovin. Nezapomeňte proto do svého jídelníčku přidat čočku, fazole, hrách, cizrnu nebo sóju. To jsou potraviny, které vám pomohou zvládnout podzimní období ve zdraví, pohodě a příjemném teple. Pokud se bojíte nadýmání, zkuste při vaření k luštěninám přidat bylinky proti nadýmání, např. majoránku.
Nejčastější chyby v podzimním jídelníčku
Nejčastější chyby v podzimním jídelníčku zahrnují nadměrnou konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, cukru, mléčných výrobků a nadbytek "studených" jídel, což oslabuje imunitu a podporuje zadržování vody a tuku. Místo toho je potřeba jíst více teplých, vařených a zemitých jídel bohatých na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Podzimní jídelníček by měl tedy sestávat především z teplých pokrmů – to platí i pro ovoce a zeleninu. Zeleninu si můžeme dopřát vařenou v páře, grilovanou, pečenou, dokonce i krátce osmahnutou. Vhod přijdou nejrůznější polévky, omáčky a kaše. Pochutnejte si na kaších z obilovin, rýže, jáhel nebo pohanky, stejně tak na různých směsích a nákypech, ve kterých je místo i pro ovoce a zeleninu.
Zdroj: jimejinak.cz
Autor: Veronika Tůmová