zdroj: shutterstock.com
Zuby

Zdravý úsměv

Alena Mrákotová
05.09.2008

Úsměv se označuje jako projev radosti a štěstí. Je vědecky dokázáno, že úsměv podporuje pozitivního ducha a kladně přispívá k naší psychice. Dobré psychické naladění, psychická pohoda a psychika sama je řídící schopnost našeho organismu. Psychika ovlivňuje somatický a fyzický stav organismu. Mnohdy je porucha psychiky spouštěčem dalších závažných onemocnění.

Jak se smějeme a jak často, vyplývá především z pocitu zdravého chrupu. Komplex úsměvu tvoří rty, dásně a zvláště zuby. Kvalita a vzhled zubů přispívá k sebedůvěře každého jedince. Na první pohled může být zdravý úsměv u lidí znemožněn třeba dědičnou dispozicí, kdy zuby nejsou v rovině, ale také nedbalým způsobem prevence či špatným ošetřováním.

Zdravý úsměv vyžaduje především zdravý chrup. Nejčastějším onemocněním zubů je zubní kaz. Velmi často bývá podceňován. V ústní dutině přežívá několik druhů bakterií a živých zárodků, které se živí zubním plakem. Vznik plaku na zubech podporují bakterie samotné, sliny a zbytky potravy. Plak vzniká v ústech celý den. Právě tento povlak na zubech má velkou zásluhu na tvorbě zubních kazů. V ústech tak vzniká kyselé prostředí, které narušuje zubní sklovinu. Na tvorbě zubního kazu se podílejí i další faktory jako stavba a odolnost zubní skloviny, složení slin, postavení zubů nebo genetika.

Zub, který je zasažen kazem, nemusí zprvu bolet. Pokud se bolest vyskytne, znamená to, že kaz už většinou zasahuje do zubní dřeně. Zub se stává náchylným na tepelné změny a citlivě reaguje i na sladké či kyselé. Proto je nutná prevence, která může vzniku kazu zabránit nebo ho odhalit v časném stádiu. Preventivním opatřením se rozumí pravidelné čistění zubů správnou technikou a odstraňování zubního plaku, pomocí měkkého zubního kartáčku a mezizubních kartáčků. Nezbytnou součástí podpory zdravého chrupu je zdravá výživa.

Z jídelníčku by se měla vyloučit strava bohatá na uhlohydráty, škrob a jednoduché cukry. Při konzumaci sladkostí a sladkých nápojů bychom měli dodržovat jistá pravidla. Po konzumaci sladkostí bychom si měli vyčistit zuby. Dále se vyvarovat pomalu se rozpouštějícím sladkostem, jako je čokoláda nebo karamel. Součástí prevence jsou preventivní prohlídky zubním lékařem. Kontrola zubů lékařem by se měla uskutečnit dvakrát do roka. Před zubním kazem naopak chrání potrava s dostatečným množstvím fluoridů. Fluorid působí jako posila před zubním kazem tak, že znemožňuje rozmnožování škodlivých bakterií.

S kvalitou zubů také souvisí dásně. Častým problémem je krvácení z dásní. Většinou jde o jejich zánět. Jedná se o varovný signál, který je třeba včas řešit. Doporučuje se správná a šetrná technika čistění chrupu pomocí jemného kartáčku, zubní pasty s obsahem bylin a antimikrobiální ústní vody.

Se zánětem dásní je velmi často spojen problém zubního kamene. Zubní kámen je usazená vápenná sůl v zubním plaku. Vyskytuje se nad i pod dásní.

Hezký a zdravý úsměv je také záležitost celkového estetického vzhledu chrupu. Bílé zuby jsou dnes snem každého člověka a módním trendem stejně tak jako mít umělá prsa.. Od přírody však nemá bílé zuby nikdo. Normální zabarvení zubů je světlé žluté barvy. Zabarvení ovlivňuje genetická dispozice, ale i kouření, pití kávy, čaje nebo červeného vína. Trh nabízí různé přípravky na vybělení zubů, ale ne všechny jsou vyhovující. Některé dokonce mohou poničit zubní sklovinu.
Stejně tak jako požadavek na bílé zuby je stále více žádáno správného postavení zubů. Lidé všech věkových kategorií díky snímacím nebo pevným ortodontickým pomůckám upravují postavení svých zubů.

Zdravý úsměv vyplývá především ze zdravého chrupu. Opět zde platí pravidlo prevence a zodpovědnosti jak se o sebe staráme. To vše se pak odráží na projevu našeho chování a vystupování.

Autor: Alena Mrákotová

Zdravá svačina
Alzheimerova choroba

Další články

Zdravá svačina
Zdravá výživa

Zdravá svačina

05.09.2008

K hlavním zásadám zdravé výživy patří především pravidelné stravování jak u dospělých, tak i u dětí. Tak jako by měla být základem dne tři hlavní jídla – snídaně, oběd, večeře, nem ...