zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Které potraviny nejvíce škodí zubům a jaké sladidlo je pro zuby nejlepší?

Veronika Matoušová
06.10.2022

Stav našeho chrupu o našem zdraví vypovídá mnoho, nejen to, jak o něj pečujeme, ale také třeba jak se stravujeme nebo jaký je celkově náš styl života. Kvalitu zubů zkrátka ovlivňuje řada faktorů, důležité je i to, jakým způsobem konzumujeme potraviny i v jakém pořadí. Jaké potraviny jsou pro naše zuby cestou do pekel, a které jim naopak pomáhají?

Za všechno může plak

Víte, co je vůbec největším nepřítelem zubů? Je to plak, který se tvoří i v době, kdy nejíte. Právě kvůli plaku máme kazy, skvrny na zubech, zubní kámen i zánět dásní. To všechno jsou problémy, které asi jen málokdo chce řešit a trávit čas u zubaře. Potíže často začínají oslabenou zubní sklovinou, na to má vliv kyselé prostředí v ústech. To může způsobit zvýšená konzumace kyselých potravin nebo nápojů. Kromě toho, že to s takovými potravinami nebudeme přehánět je také dobrý přísun fluoridů – to děláme vždy, když si čistíme zuby pastou s jejich obsahem.

Co zubům tedy nejvíce škodí?

Obecně se jedná o slazené nápoje a platí, že čím sladší, tím horší. Velmi škodlivá je kombinace sladkého s kyselým, což jsou třeba různé kolové nápoje, džusy, dětská pitíčka apod. Tyto nápoje je lepší konzumovat dohromady s nějakým jídlem a v průběhu dne pak volit vodu a neslazené čaje. Problém pro zuby představuje také ovoce, ačkoliv je jinak zdravé a pro tělo velice prospěšné. Zubaři většinou varují hlavně před banány, které obsahují hodně cukru, a navíc jsou lepivé. Zbytky ovoce se tak zachytí na zubech a zde zůstanou jako zdroj energie pro bakterie. Nejlépe na tom nejsou ani citrusy a další kyselé plody, které sklovinu naleptávají.

Pokud tedy chcete jíst ovoce a neškodit zubům, nečistěte si zuby nikdy ihned po jeho konzumaci, Dejte tomu půl hodiny až hodinu, aby sliny stačily sklovinu zbavit naleptání. Pomoci tomu můžete také žvýkačkou, napitím nebo vypláchnutím úst vodou.

Zásadní faktorem je doba působení sacharidů a kyselin. Proto nemusí ani tak tolik záležet na tom, co jíme a pijeme, ale spíš v jakém pořadí a jakým způsobem takové potraviny konzumujeme. Například čokoládu není dobré extra dlouho vychutnávat a nechat rozpouštět v ústech, naopak pokud si kousek dáte a pak se napijete vody, uděláte lépe. Obecně je pro zuby peklem vše s vyšším obsahem sacharidů a tendencí se lepit, například je to pečivo, chipsy, různé bonbony apod.

Naopak prospěšné jsou tvrdé sýry, ale také ostatní mléčné výrobky, dobrá je také zelenina (mrkve), tvrdší druhy ovoce (jablka) a neslazené nápoje.

A co zbarvení zubů?

Co se týká nežádoucího zabarvení zubů, nejvíce je v tomto směru zmiňovaná káva, červené víno nebo třeba tmavý čaj. Ve hře jsou ale i další potraviny, které jsou barevné. Jde například o řepu, borůvky, kari, tomatové omáčky, ovocné džusy apod. Takové potraviny se nedoporučují konzumovat po bělení zubů.

Slaďte chytře

Skvělou formou slazení může být xylitol v případě, že se vám více kazí zuby, ale sladkých pokrmů a nápojů se vzdát úplně nechcete. Xylitol neboli březový cukr je sladidlo, kterým můžeme jednoduše nahradit běžný cukr. Jde o látku přírodního původu, nejde tedy o umělé sladidlo. Xylitol vypadá a chutná jako cukr, dá se tedy používat do čajů, kávy, nebo také při vaření a pečení. Tohle sladidlo je vhodné pro diabetiky nebo při redukčních dietách. Co je ale zajímavostí, je vhodný také pro osoby s vyšší kazivostí zubů či s jinými potížemi dutiny ústní. Xylitol totiž nezvyšuje riziko vzniku zubního kazu, spíše naopak pomáhá. I proto bývá součástí různých žvýkaček. Pokud si tedy po jídle dopřejete bonbon nebo žvýkačku s obsahem xylitolu, je to skvělá alternativa čištění zubů během dne.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.drmax.cz
 

Autor: Veronika Matoušová

Jak nejlépe posílit imunitu během prvních podzimních dnů
Dýňový olej a jeho všestranné využití - v kuchyni i pro krásu!

Další články

Rýžový olej - znáte všechny jeho přínosy pro zdraví?
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Rýžový olej - znáte všechny jeho přínosy pro zdraví?

19.09.2022

Rýžový olej je znám především v pokrmech čínské, indické či thajské kuchyně, svou oblibu už si ale získává i u nás, a to především díky celé řadě benefitů, které nám může nabídnout ...