Zdravá výživa

Rostou, tak hurá do lesa!

Alena Mrákotová
14.07.2009

Češi jsou vůbec nejnáruživějšími houbaři. Ostatní státy nás tak trochu nechápou, že jsme schopni v den volna kvůli sběru hub časně vstát a vyrazit do lesa. Ve středověku byly houby označovány jako „maso chudých“ a znamenaly druh získání obživy, který se stal pro nás již tradicí. Mezi vášnivé houbaře patří také Slováci, Poláci nebo Ukrajinci. Možná ani spousta lidí netuší jaké prospěšné látky houby obsahují.

V tomto období se růstu hub velice daří. Vlhké teplé počasí již trvá několikátý týden a růst hub je tak v plném proudu.

 

Bereme-li na vědomí, že sbíráme pouze houby jedlé, můžeme hovořit a jejich vysoké výživnosti a zároveň nízké energetické hodnotě. Proto jsou vhodné i při jakýchkoli dietách a zejména pak při dietách redukčních na snížení hmotnosti. Houby jsou dle energetického profilu srovnávány se zeleninou.


Jaké látky přínosné pro náš organismus houby obsahují?

  • vysoký obsah vlákniny
  • 80 - 90 % vody
  • bílkoviny
  • cukry
  • tuky
  • vitamíny - B1, B2, provitamín A, vit.C, vit.D (v sušených houbách)
  • enzymy
  • minerální látky - vápník, draslík, hořčík, železo
  • stopové prvky - fluór, mangan, zinek, jód

POZOR! Plodnice hub bohužel mají i tu schopnost, že jsou schopné absorbovat stopové prvky z půdy a tak i zvýšený obsah olova. Houby byste proto neměli sbírat blízko silnic nebo např. továren!

 

Po úspěšné procházce, která končí plným košíkem hub nastává otázka jak s houbami naložit. Je několik způsobů jak houby zpracovat.

  1. základem je houby řádně očistit a kloboučky otřít vlhkým hadříkem (houby nikdy neoplachujeme!)
  2. čerstvé houby pak nejčastěji po tepelném opracování končí na talíři ve formě smaženice, obalených řízků nebo houbové polévky
  3. před obalením nebo smažením se doporučuje namočit houby do mléka (snížíte tak jejich nasáknutí tukem)
  4. při tepelném zpracování hub se též nedoporučuje užití většího množství tuku a vajec!
  5. bohužel i vařením hub se vytrácejí vzácné a výživné látky
  6. jestliže chceme houby uskladnit na pozdější dobu, můžeme to provést několika způsoby, kterými nejčastěji jsou:

SUŠENÍ HUB

  • jde o nejstarší způsob skladování hub
  • výhodou je, že se může sušit většina hub
  • houby sušíme vždy jen zdravé, čerstvé a nečervivé!
  • základem před samotným sušením je opět jejich důkladná očista
  • dále houby nakrájíme na plátky a klademe na plata sušičky, plech nebo síťovinu
  • houby nikdy nesušíme na novinách - tiskařská čerň by pro naše zdraví vhodná jistě nebyla!
  • houby se pak mohou při minimální teplotě dosušovat i v horkovzdušné troubě
  • houby musí být řádně usušené z obou stran
  • usušené houby musí „chrastit" a lámat se
  • houby pak můžeme uskladnit do textilního sáčku a nebo suché sklenice přikryté textilií
  • sušené houby můžeme také zavařit do sklenic, které se zavíčkují a asi 20 minut se sterilují v páře
  • sušené houby se pak před použitím namáčejí do vody nebo mléka

MRAZENÍ HUB

  • je dalším nejčastějším skladováním hub
  • houby se dají do igelitového sáčku a zprudka zamrazí
  • v mrazáku vydrží do dalšího roku a máte jistotu, že tělu přínosné látky z hub nevyprchají
  • pokud však houby jednou necháme rozmrznout, již je znovu nezamrazujeme!
  • zmražené houby před použitím nerozmrazujeme, ale rovnou přidáváme do vařených pokrmů a varem upravíme

HOUBY V OCTU

  • jde o uskladnění spíše mladých plodnic

 

Dají se jíst houby syrové?

 

Určitě NE! I přesto, že jsou houby přirovnávány k zelenině, tak na rozdíl od zeleniny jsou houby v syrovém stavu nepoživatelné a mohou být dokonce nebezpečné. Houby je vždy nutné tepelně opracovat.

 

Pokud máte rádi houby, zde byl výčet jejich významných látek a možnosti jejich úpravy. Je nutné ale doplnit, že i zde platí pravidlo VŠEHO S MÍROU!

 

Jak ovlivnila letošní houbařská sezóna vás? Chodíte rádi na houby? Jak houby nejčastěji uskladňujete?

Autor: Alena Mrákotová

Včelí a vosí žihadlo, mějte se na pozoru!
Jak ochránit své dítě před drogou

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Zavádění příkrmů - 2. díl
Příkrmy

Zavádění příkrmů - 2. díl

Během šestého měsíce by si dítě mělo zvyknout sníst celou porci zeleniny, která mu nahradí celý oběd. Pokud ne, netrapte se tím a dítě dokojte nebo dokrmte umělým mlékem. Jako dalš ...