Vláknina
V dnešní době hraje vláknina velmi důležitou roli ve stravovacích návycích. Vláknina je součást složky potravy, která není štěpitelná trávicími enzymy ve střevech a nevstřebává se ani v tenkém střevě. Dále se podílí na prevenci proti kolorektálnímu karcinomu střev a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Vlákninu rozdělujeme na rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu tím, že udržuje obsah střev v pohybu a to chrání před zácpou a před nemocemi střev, navozuje pocit plnosti žaludku, mírně snižují jeho kyselost. Na rozdíl od vlákniny nerozpustné, která se ve vodě nerozpouští, nemá vliv na kyselost v žaludku a zvyšuje objem stolice a zadržuje v ní vodu.
Pozitivní účinky vlákniny
- snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
 - prevence proti kolorektálnímu karcinomu
 - stabilizuje hladinu krevního cukru
 - dochází k regulaci vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě
 - pomáhá při redukci váhy
 - prevence žlučových kamenů
 - ředí toxický obsah střev
 - zmírňuje hemeroidy
 
V čem je vláknina obsažena
- ovoce (banány, jablka)
 - zelenina (květák, brokolice, mrkev)
 - luštěniny
 - brambory
 - semínka a klíčky
 - obilniny
 - potravní doplňky
 - otruby
 - celozrnné potraviny
 
Doporučená denní dávka vlákniny je 25-30g denně, málokdo však tuto dávku zkonzumuje, většinou sníme maximálně polovinu.
Jak přijímat vlákninu
- dostatečný příjem většího množství vody
 - zvyšovat množství vlákniny postupně, abychom nezpůsobili organismu šok
 - snídejte obilniny, ovesné vločky, celozrnné pečivo
 - pravidelně jezte zeleninu a ovoce
 - přidávejte semínka do salátů
 
Autor: Žaneta Češková
                        
                        
                        
                        
                        
                        



