Jak změnit jídelníček, když vás přepadne průjem?
Průjem je obecně obtěžující porucha střevního tranzitu. Může být virového nebo bakteriálního původu, lze zmírnit pomocí přírodních prostředků, pokud není dlouhodobě závažného průběhu. Pro úspěšné zvládnutí je potřeba povolat na pomoc určité jídlo i pití a také doplňky stravy.
Přírodní léčba průjmu, je vůbec možná?
Existuje několik typů průjmu, z nichž každý má své vlastní charakteristiky a příčiny. Akutní průjem, který obvykle trvá maximálně několik dní, může být způsoben nejčastěji bakteriální nebo virovou infekcí či otravou jídlem. Chronický průjem naproti tomu přetrvává několik týdnů a může být příznakem vážnějších poruch, jako je Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého tračníku. Dalším typem průjmu akutního rázu může být ten, který se objevuje po užitý určitých léků, typicky jde o nežádoucí účinek antibiotik, které mohou narušit rovnováhu střevní flóry, což má za následek řídkou stolici.
Přírodní prostředky, až už ve formě esenciálních olejů, bylin nebo doplňků stravy se staly nedílnou součástí mnoha domácích lékárniček nejen v rámci prevence, ale také pro řešení mnoha neduhů. I u nich je však potřeba mít znalosti ohledně používání a celkových kontraindikací, protože mohou interagovat s užívanými farmaky. Ať už se pro management nepříjemných střevních potíží rozhodnete pro klasickou léčbu nebo přírodní prostředky, jde v konečném důsledku převážně o jedno. Co nejdřív se jich zbavit. Pokud trvají více než dva dny, je potřeba vyhledat lékaře.
Co jíst a pít, pokud vás trápí průjem?
Jídlo je alfa a omega. Popíjení černého čaje a pojídání suchých rohlíků je všeobecně dosti známé. Důležité jsou ale také jiné potraviny a nápoje. Je dobré se zaměřit třeba na potraviny, které jsou bohaté na škroby a fungují jako přirozené absorbenty.
- Rýže má mnoho absorpčních, adstringentních (stahovacích) a změkčujících vlastností. Při průjmu zvolte raději bílou rýži než hnědou, která obsahuje více vlákniny a mohla by zhoršit příznaky již tak nepříjemného stavu. Bílá rýže je velmi bohatá na fosfor a hořčík umožní tělu rychlejší rehydrataci. Navíc je pro tělo lehká na trávení, což vede k nezatěžování již tak namáhaného střeva.
- Banány jsou stejně jako rýže potravinou bohatou na škrob i minerály (hořčík, fosfor, draslík, měď a železo). Toto ovoce nepůsobí dráždivě na střeva, která se pak mohou rychleji zotavit po ataku virů nebo bakterií, který vedl ke vzniku průjmu.
- Nálev z tymiánu nebo oregána je silným přírodním antiseptikem. Pomáhá také zlepšit trávení a snížit pocit nadýmání po jídle. Stačí zalít jednu čajovou lžičku koření 250 ml horké vody a nechat deset minut vyluhovat. Pomoci může i skořice.
- Obecně je potřeba dostatečně pít dostatek vody. Je možné použít také perorální rehydratační roztoky, které obsahují elektrolyty a kompenzují ztráty minerálů způsobené průjmem.
Doplňky stravy pro pomoc při průjmu
V případě průjmu, který dočasně narušuje fungování střevní flóry jsou jako potravinový doplněk obzvlášť důležitá kvalitní probiotika. Přirozeně se nacházejí ve fermentovaných potravinách, v některých mléčných výrobcích, v kysaném zelí nebo dokonce v některých nápojích (kefíry, kombucha). Ve formě potravinových doplňků je lze pořídit jako sáčky nebo kapsle. Typy bakteriálních kmenů a jejich kvalita se mezi značkami značně liší, je proto třeba hledat ty opravdu kvalitní.
Dalšími doplňky, které je dobré mít doma nejen v případě průjmu jsou:
- Rostlinné aktivní uhlí, které funguje jako přirozený čistič střev. Bojuje proti střevní fermentaci a reguluje tranzit.
- Hnědé nebo bílé psyllium vytváří po namočení sliz. Slizy jsou rostlinné látky, které při kontaktu s vodou bobtnají a vytváří viskózní kapalinu. Zklidňují podrážděná střeva a podporují jejich dobrou průchodnost.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, mayoclinic.org, sciencedirect.com/
Autor: Pavlína Klaudová