Co jíst v horku aneb rady, jak se kvalitně, rychle a lehce najíst během léta
První horké dny už jsou tu a co se týká jídla, nastává opět problém, co v takovém počasí jíst. Také máte rok, co rok potíže s tím, že se blíží čas oběda, ale vy nemáte chuť ani na trochu polévky, natož na plnohodnotné jídlo? Zdá se být těžké dobře se najíst a doplnit tělu živiny, když je vedro a trápí vás díky tomu nechutenství. My vám ale poradíme, jak můžete do sebe dostat všechno, co potřebujete.
Občas se stane, že vám tělo řekne stop a vy nejste schopni si dát nic jiného než pár sklenek vody. Takový krátký půst organismu určitě neuškodí. Ovšem je potřeba mít se na pozoru, abyste se nenechali pohltit večerními chutěmi.
Jen o vodě a cukru to nejde
Co si většinou s radostí dáme během horkých dnů, jsou nápoje a ovoce. Tímto stylem se ale snadno stane, že celý den přijímáme jen vodu s cukrem. Ovoce sice obsahuje i spoustu živin, jakmile se ale mezi vodu a ovoce dostanou ještě slazené limonády, a to se opakuje i několik dní za sebou, tělo začne strádat. Odmění se nám pak únavou, slabostí, možná i nevolnostmi či bolestmi. Opatrní buďte také v případě, že máte problém s nedostatečným pitným režimem.
Proteinové nápoje mohou být tou správnou cestou
Pokud sázíte na proteiny jako zdroj tekutin i živin, pak jdete tím správným směrem. Bílkoviny jsou potřeba, ovšem některé takové nápoje obsahují jen to, nic víc. A to už by mohl být problém. Hledejte tedy typy proteinů, kde najdete bohatší složení, také zdroj sacharidů, tuků i mikroživin. Samotné proteiny se hodí spíše do smoothie, do kaší, ale jako náhrada za pestrou stravu na víc dní už ne. Na trhu najdete také druhy koktejlů, které mají nahradit plnohodnotné jídlo. Obsahují široké spektrum vitamínů, minerálů, často také enzymy, vlákninu nebo probiotika. I to je možnost v případě, že v horku nejste schopni něco jíst či žvýkat.
Existují ale i další možnosti, jak se normálně najíst i během horka. Pokud například víte, že se stoupající teplotou venku rovněž začne stoupat také stupeň nafouknutí vaše břicha a vy už pak nebudete mít chuť k jídlu, zkuste si naplánovat větší jídlo na ráno a večer. Během dne pak tělu bude stačit voda, a právě zmiňovaný koktejl. Neřešte, že se má jíst tolikrát a tolikrát denně. Rozložení jídel během dne je stále velké téma, ale pravdou je, že každému to vyhovuje jinak. A zrovna tato forma stravy může během léta právě vám pomoci.
Co si v létě připravit
V létě jednoznačně vede chuť připravovat studenou kuchyni a nic suchého. Rozpálená trouba, nebo hodiny strávené u plotny nejsou teď to pravé. Je tedy logické, že tíhneme k salátům, ale ty nás úplně nespasí. Často jim chybí zdroj bílkoviny, nebo kvalitních sacharidů. Zkuste proto pracovat třeba s pohankou, kuskusem nebo rýžovými nudlemi. Ty stačí jen zalít horkou vodou, scedit a nechat vychladnout. Dnes již navíc najdete také kvalitní hotové směsi z rýže, quinoy, luštěnin apod. Tady stačí jen vybrat variantu, která neobsahuje žádná zbytečná aditiva. Aby jídlo nebylo suché, k tomu poslouží zelenina, rostlinné oleje, jogurty, zálivky – zkrátka si jídlo udělejte tak svěží, jak jen to jde. A pokud se rozhodnete vařit, připravte si rovnou větší množství, například vařených vajec, masa nebo luštěnin. Pár dní v lednici vydrží a vy je můžete dále kombinovat a připravovat do dalších pokrmů.
Tipy na jednoduchá a plnohodnotná jídla
Protože v létě stoupá obliba různých smoothies, je dobré si ho správně sestavit a nenechat to jen na ovoci či zelenině. Jak by takové správné smoothie mohlo vypadat? Základ ponechte na zelenině či ovoci, přidejte zdroj bílkovin (kefír, jogurt, syrovátkový či konopný protein), zvolte vhodné tuky v podobě ořechů, semínek, avokáda nebo pár kapek oleje, přilijte dle potřeby vodu a dochutit smoothie můžete oblíbenými bylinkami nebo kořením (zkuste meduňku nebo mátu). V jídle se řiďte základními pravidly, co by takové letní svěží jídlo mělo obsahovat. První skupinou je zelenina, ovoce, kuskus či quinoa, nebo tortilla. Do druhé skupiny pak spadají sýry, ryby, vejce nebo tempeh. A poslední skupinou budou oříšky, semínka, olej, avokádo nebo olivy. Až si budete připravovat jídlo, mějte na talíři vždy nějakou surovinu z každé skupiny.
Zdroj: Autor
Autor: Veronika Matoušová