Ostružiny – co všechno přináší našemu zdraví?
Ostružiny jsou výborným zdrojem antioxidantů a vitamínů, zkrátka měli bychom je jíst po hrstech. Prospívají našemu zdraví vysokým obsahem vitamínů C, B, K, a betakarotenu. Díky obsahu flavonoidů pomáhají v boji proti volným radikálům, a tak mimo jiné podporují regeneraci buněk a zpomalují jejich stárnutí.
Ostružiny patří mezi superpotraviny, které jsou navíc bohatstvím našich lesů, ale i zahrádek, kde nám doba jejich zrání každoročně ohlašuje, že léto se s námi pomalu loučí a podzim je nablízku. Z výživového hlediska jsou divoce rostoucí ostružiny o něco hodnotnější než šlechtěné. V každém případě bychom si měli užívat jejich skvělé chuti i velkého přínosu pro naše zdraví, dokud je jejich čas, tedy v čerstvé podobě. Řekneme si ale i něco o jejich možnostech zpracování a uskladnění na zimu.
Ostružiny a jejich zdravotní účinky
Ostružiny můžeme pěstovat na zahradě, velmi často se však s nimi setkáme v lese i u polní cesty. Všechny látky, které ostružiny obsahují, jsou pro naše zdraví nepostradatelné, proto je vždy lepší přijímat je jako čerstvě natrhané ovoce, než v podobě tablet a potravinových doplňků. Čím vším nám vlastně ostružiny mohou prospět?
- Jak zmíněno, obsahují velké množství bioflavonoidů, ty jsou známé pro své antioxidační účinky a prospívají zejména cévám. V ostružinách nejdeme těchto látek až třikrát víc než například v malinách. Obsahují minimum cukrů a velké množství vlákniny.
- Obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík, údajně zmírňují vedlejší účinky chemoterapie, působí proti vzniku nádorů.
- Ostružiny obsahují látky, které zpomalují stařeckou demenci.
- Chrání játra i štítnou žlázu, pomáhají při hubnutí, prospívají pleti.
- Obsahují salicyláty a díky tomu pomáhají při chřipce a nachlazení, snižují horečky, působí protizánětlivě a mohou mít i dobrý vliv na činnost srdce.
- Detoxikují játra, a tak zlepšují jejich funkci.
Co připravit z ostružin?
Je nepřeberné množství způsobů, jak využít čerstvé ostružiny v kuchyni. Skvělé jsou do nejrůznějších druhů koláčů, muffinů, bublanin i kynutých knedlíků, v hutných dortech a zákuscích jejich chuť skvěle vyváží těžší sladké krémy. Jsou ideální do nepečených dezertů, cheesecaků, dezertů do sklenic, zmrzlinových pohárů a podobně. Jsou z nich i skvělé a osvěžující zmrzliny, domácí limonády a sorbety, hodí se k sladkým snídaním, na lívance, do palačinek, do kaší i tvarohů. Nevšední a zajímavou chuť dodají i salátům v kombinaci se sýry, ořechy a semínky, připravíte z nich skvělou pikantní teplou omáčku například ke zvěřině.
Jak uchovat ostružiny – zavařování, mražení, sušení
K uchovávání ovoce obvykle volíme především zavařování, z ostružin jsou samozřejmě skvělé marmelády a můžeme z nich připravit i kompoty. Další možností jsou i sladké domácí ostružinové likéry, víno, nebo husté sirupy. Ostružiny můžeme také jednoduše zamrazit a zajímavým způsobem jejich uchování je i sušení. Sušené plody se používají nejčastěji v čajích nebo do ovocných müsli. Při sušení teplem se v plodech mírně snižuje obsah vitamínu C, ale antioxidační účinek flavonoidů zůstává zachován.
Zdroj: zahrada-centrum.cz, rehabilitace.info
Autor: Veronika Tůmová