Chia semínko - zázrak pro lidské zdraví
Na trhu se objevil nový hit ve výživě - jsou to chia semínka. Chia je rostlina zvaná šalvěj španělská (salvia hispanica). Její semeno obsahuje cca 30 % olejů a je bohaté na živiny - minerály (hořčík, fosfor, zinek, draslík), omega 3-mastné kyseliny a na vlákninu. Obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12, které hrají významnou roli ve vývoji nervové a kardiovaskulární činnosti a v celkovém metabolismu organismu. Tato semínka mají vysokou sytící schopnost, obsahují 5x více vápníku než mléko, 3x více železa než špenát a dokonce 15x více hořčíku než brokolice.
Chia semínko a jeho účinky
- snižuje krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi
 - snižuje riziko mozkové mrtvice
 - snižuje riziko osteoporózy
 - snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a lupénky
 - snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
 - působí preventivně proti vzniku rakoviny
 - ochraňuje před dehydratací organismu
 - podporuje metabolismus, vyprazdňování, kvalitu kostí, vlasů a pokožky
 - zlepšuje imunitu
 - je to silný antioxidant
 - je to velký zdroj rostlinného vápníku
 - silný zdroj energie při fyzickém i psychickém vypětí
 - zlepšuje regeneraci pohybového aparátu, odstraňuje záněty a bolesti v kloubech a svalech
 - podporuje růst svalové hmoty
 - ideální zdroj bílkovin pro sportovce a vegetariány
 - obsahuje vysoké množství omega 3 mastných kyselin
 - zlepšuje poruchy pozornosti a duševní bystrost
 - je vhodné při redukčních dietách, podporuje hubnutí
 - neobsahuje lepek
 

Zdroj grafu: www.kaloricketabulky.cz
Jak chia semínko konzumovat?
Chia semínka jsou malá zrníčka podobná máku nebo semínkům z kiwi. Mají příjemnou lehce oříškovou chuť. Můžeme si je přidávat do jogurtů, tvarohů, kaší, nechat nabobtnat v džusu nebo jiných ovocných šťávách, nebo je přidáme do zeleninových salátů. Využití se meze nekladou a jejich chuť nepřebije chuť žádného pokrmu. Pokud se týká množství, doporučují se cca 2 polévkové lžíce semínka denně.
Už jste o chia semínku slyšeli a ochutnali ho? Napište nám svoje zkušenosti a svůj recept.
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková
                        
                        
                        
                        
                        
                        








