zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Označování a původ potravin v našich obchodech

Veronika Tůmová
06.02.2015

Údaje uváděné na obalech potravin jsou základním zdrojem informací pro nás spotřebitele. Dozvídáme se z nich vše podstatné o daném výrobku - složení, obsah vitamínů a dalších látek, dobu trvanlivosti a jeho původ.

Tyto údaje musí být v českém jazyce, srozumitelné, na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté cenovkou a nepřerušované, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě.

Jaká jsou povinná potravinová značení?

Už koncem minulého a začátkem letošního roku došlo k několika změnám ohledně potravinového značení a uvádění zemí původu určitých produktů. Tyto změny z velké části prosadila Evropská unie a na jejich uskutečnění byly vynaloženy milionové částky. Jsou to např. tyto:

  • Velikost písma u popisu informací daného produktu nesmí být menší než 1,2 mm, s výjimkou největší plochy obalu výrobku menší než 80 cm2, kde se velikost písma snižuje na max. 0,9 mm.
  • Prodejce nebalených potravin musí umístit do jejich blízkosti seznam v nich obsažených alergenů a informace o výrobci. Na požádání musí zákazníka informovat také o složení výrobku.
  • Za špatně označené či nekvalitní potraviny se zvyšují pokuty z max. 3 na max. 10 milionů korun.
  • Výrobci a zpracovatelé masa budou nyní muset uvádět zemi původu i na vepřovém, drůbežím, skopovém a kozím mase, což dosud platilo jen u hovězího masa a mléčných výrobků. Tato povinnost vejde oficiálně v platnost 1. dubna 2015.
  • Výrobci musí uvádět také údaje o množství přidané vody, je-li její obsah v produktu vyšší než 5 %. Masné a rybí výrobky, které jsou baleny z jednotlivých kusů a různých částí těl živočichů a ryb, pak musí být označeny jako výrobek "ze spojovaných kousků masa" nebo "ze spojovaných kousků rybího masa".
  • Je také nově stanovena povinnost informovat o množství a přítomnosti přidaných bílkovin odlišného živočišného původu a údaje o jejich původu.
  • Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce se dále zaměří na bezpečnost, označování a kvalitu stravování v restauracích, což dosud spadalo pouze do kompetence krajských hygienických stanic.

Zdroj: www.blesk.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Zelená káva - fenomén zdraví a štíhlé linie
Alergeny a jejich označení na jídelním lístku

Další články