Chcete být fit a vypadat mladě? Jezte rajčata...
Většina z nás má rajčata ráda, ale málokdo ví, jak moc jsou zdravá a proč je dobré je jíst pravidelně. Oblibu si získala rajčata především pro svoji výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování.
Odrůdy rajčat:
- Keříčková rajčata
U nás velmi oblíbená pro svou jednoduchost pěstování a možnosti dosažení velmi dobrých výnosů i při zrání v nádobách na balkonech nebo terasách. - Tyčková rajčata
Představují velmi vhodnou volbu pro volné pěstování na záhonech, nebo i ve skleníku či foliovníku.
Většina z nich je nenáročná na půdu, a dosáhnete velmi dobrých výnosů za minimálního úsilí 
Proč jsou rajčata zdravá?
- Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody a moči z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně, na vlákninu aktivující trávení.
 - Dále se v nich nachází tyramin - látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady.
 - Účinkují lehce močopudně, projímavě, antitoxicky, jsou zásadotvorné.
 - Ve 100g rajčat je pouze 113kJ (27kcal), jsou neocenitelné při odtučňovacích kúrách.
 - Doporučují se diabetikům, dále při ledvinových a srdečních chorobách a také při zácpě.
 - V kosmetice tvrdí, že rajčata mají příznivý vliv na pokožku a omlazují.
Zvláště, když jich hodně konzumujeme, ale také když rajčatové plátky používáme například jako pleťovou masku na obličej a dekolt.
Psychiatři doporučují rajčata nervově nemocným, poněvadž tento „plod ze zlata“ obsahuje bróm, a má tedy zklidňující účinky. - Američani tvrdí, že jedna sklenice rajčatové šťávy denně chrání takřka před všemi nemocemi, a v zimě před nachlazením.
 - Rajčata rovněž povzbuzují činnost žlázek v žaludeční sliznici, což je pro většinu osob velmi prospěšné, ale ne zrovna vhodné pro ty, jejichž organismus má přebytek žaludečních šťáv.
 

Co vše obsahují:
- především vodu (92%)
 - téměř všechny vitamíny: A, C, D, F, K a celý soubor skupiny B
 - vitamin C, který posiluje imunitu a chrání srdce
 - mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi)
 - niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu)
 - spoustu minerálních látek: vápník, draslík, železo, měď, fosfor, kobalt, hořčík, mangan, nikl a podobně
 - značné množství kyseliny citrónové, jablečné, a dalších
 - lykopeny a karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk
 - kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk
 - antioxidanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály
 
Rajčata, zvláště oloupaná, jsou velmi vhodná také pro děti.
Máte rajčata rádi? Jaké jídlo z nich připravujete nejraději?
Autor: Lucie Regenermelová
                        
                        
                        
                        
                        
                        








