zdroj: Shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Rýžový olej - znáte všechny jeho přínosy pro zdraví?

Veronika Tůmová
19.09.2022

Rýžový olej je znám především v pokrmech čínské, indické či thajské kuchyně, svou oblibu už si ale získává i u nás, a to především díky celé řadě benefitů, které nám může nabídnout. Vyrábí se z rýžových otrub a klíčků, a díky lisování za studena nám může poskytnout cenné látky obsažené v neloupané rýži.

Je bohatý na nenasycené omega 6 mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou. Díky tomu mimo jiné pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a je považován za prevenci kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny. Je také velmi ceněný pro vysoký obsah vitamínu E, čímž se řadí mezi silné antioxidanty.

Rýžový olej proti vráskám, pro posílení imunity i ke kontrole hladiny cholesterolu

Mezi zdravotní přínosy rýžového oleje patří výše zmíněná schopnost snižovat hladinu cholesterolu, ale také posilovat imunitní systém a zlepšovat zdraví pleti. Kromě toho také zmírňuje nepříjemné příznaky menopauzy, chrání srdce a pomáhá od příznaků alergií. Díky kontrole hladiny cholesterolu omezuje výskyt aterosklerózy, náhlé srdeční příhody nebo mrtvice. Díky vysokému obsahu vitamínu E urychluje hojení ran a zvyšuje buněčnou regeneraci. Dále pak redukuje vrásky a poskytuje ochranu před škodlivým UV zářením. Pozor však při zažívacích potížích, tehdy byste se měli rýžovému oleji vyhnout, protože má vysoký obsah vlákniny. 

Proč mít v kuchyni rýžový olej?

Rýžový olej je vysoce kvalitní rostlinný produkt s řadou vitamínů a velkým množstvím mastných kyselin. Díky obsahu tocotrienolu, tokoferolu, gama-orizonolu a skvalenu umí rýžový olej zpomalovat proces stárnutí a je nezbytným pomocníkem v boji proti volným radikálům. Určitě neprohloupíte, pokud bude mít rýžový olej ve vaší kuchyni své místo. Cenné vlastnosti rýžového oleje jej předurčují k pečení i smažení, je vhodný i pro fritování, ale i běžné vaření či do salátů. Rýžový olej disponuje vysokým kouřovým bodem, který dosahuje i více než 250 °C, a jen tak se nepřepálí, čímž umožňuje zdravější přípravu pokrmů. Při nákupu rýžového oleje je vhodné se zaměřit na označení „virgin“ či „extra virgin“, což potvrzuje, že byl lisován za studena, a to je jeho nejzdravější varianta. Má zcela neutrální vůni a chuť a nejčastěji se na něm připravuje kuřecí maso nebo zelenina. Asijská kuchyně se bez něj neobejde. Kromě toho je rýžový olej vhodný i do sladkých dezertů a moučníků.

Rýžový olej v kosmetice

Rýžový olej se nepoužívá jen v boji proti stárnutí, ale je velmi vhodný i pro citlivou dětskou pokožku. Může se bez obav využít přímo jako tělový či vlasový olej, je vhodný pro suchou a atopickou pleť náchylnou k alergiím. Používá se například i jako základ bylinných olejových tinktur a je běžnou součástí ženské kosmetiky. Rýžový olej vyživuje, a tak podporuje růst vlasů a řas, navíc chrání pokožku před UV zářením, a tak se dá využít jako opalovací olej. Jsou dobře známé rýžové zábaly na oslabené a poškozené vlasy, dále má rýžový olej hydratační účinky a při použití na pleť jí vrací svěží a mladistvý vzhled. 

Zdroje: www.bylinkovo.cz, www.ceskozdrave.cz, www.superzdrave.cz
 

Autor: Veronika Tůmová

Zlepšete imunitu vaší pleti: Bude krásná a lépe zvládne chladné období
Co je to selen a v jakém množství je zdravé ho konzumovat?

Další články