Masové fit recepty aneb Jak zdravě využít jednotlivé části kuřete
Koupili jste si celé kuře, ale nechcete ho jíst celý týden jen pečené? Nevadí! Stačí maso naporcovat na jednotlivé části a několik chutných receptů máte na dosah. Pojďme si tedy představit pár tipů, jak se dá kuřecí zpracovat zdravě a jednoduše.
Vykřesejte z masa maximum
Než se pustíte do přípravy jednotlivých pokrmů, je dobré mít po ruce spolehlivé náčiní, které vám nejen usnadní práci, ale také v jídle udrží co nejvíce živin a chuti. Proto si připravte vhodné prkénko na krájení, nejlépe z tvrdého dřeva. Ve vaší výbavě by neměly chybět ani porcovací či vykosťovací nože, těmi hravě oddělíte maso od kostí, které následně můžete použít třeba na vývar. Jak tedy využít jednotlivé části kuřete?
Prsa
Prsní řízky jsou ideální pro přípravu přírodních steaků nebo k nakrájení do exotických omáček. Lehce se čistí a připravit je můžete doslova na tisíc způsobů. Přidávají se do nudlí, špízů, k rýži nebo si je můžete ugrilovat. Tip na zdravý recept:
- Zapečená kuřecí prsa s pestem, mozzarellou a rajčaty
Stehna
Stehna patří k nejšťavnatějším kouskům kuřecího masa. Proto se, stejně jako prsní plátky, hodí především na steaky, případně můžete celé paličky upéct v troubě a přidat k nim přílohu v podobě zeleniny či rýže. Bohaté využití však nalézají například i v asijské kuchyni – třeba jako přísada do nudlí nebo indického butter chicken. Tip na zdravý recept:
- Přírodní stehenní plátek se zelenými fazolkami na česneku a slanině
Křidélka
Když se řeknou kuřecí křidélka, nejspíš každému se vybaví ta smažená z fastfoodových restaurací. Jdou ale připravit i zdravěji. Stačí dobrá marináda a rozpálená trouba nebo gril a máte chutné plnohodnotné jídlo. Tip na zdravý recept:
- V medu marinovaná pečená kuřecí křidélka s jasmínovou rýží
Kosti a droby
Naše babičky by se nejspíš zlobily, kdyby zjistily, že některá část kuřete přišla nazmar. Kuřecí vnitřnosti a kosti se dají použít například do vývaru, který pak poslouží i jako přísada do omáček nebo jiných pokrmů. Kosti jsou navíc také plné důležitých živin. Tip na zdravý recept:
- Drůbková polévka s rýží a zeleninou
Proč je kuře vhodné pro fit recepty
Pokud jste někdy drželi redukční dietu, pak jste se nejspíš často setkávali s recepty obsahujícími kuřecí nebo jiné drůbeží maso. Má to své opodstatnění – tento druh masa je totiž bohatý na proteiny, vitamíny (především B) a minerály a zároveň neobsahuje příliš tuku. Je také cenově nejdostupnější a dá se připravit opravdu na mnoho zdravých způsobů. Jaký je váš nejoblíbenější kuřecí recept?
Autor: Zdravě.cz