Řepík lékařský a jeho léčivé vlastnosti
Řepík lékařský je v oblasti léčitelství znám už od starověku. Nechával se vylouhovat v určitém množství vína a to pak získalo účinky působící proti průjmům. Používal se také při léčbě jater a sleziny. Dnes se tato vytrvalá vysoká bylina využívá všestranným způsobem k vnějšímu i vnitřnímu užití. Obsahuje především třísloviny, její nať je však bohatá také na silice, hořčinu a flavonoidy.
Co léčí řepík lékařský?
Je doporučován jako doplněk léčby při průjmech, zánětech sliznic, poruchách udržení moči, zánětu močového měchýře, chronických zánětech žaludku a dvanáctníku a jako kloktadlo při bolesti v krku a chronických zánětech horních cest dýchacích. Dále zvyšuje vylučování žluči a upravuje špatnou funkci jater a žlučníku. Některé z tříslovin spolu s flavonoidy se podílejí na choleretickém účinku a mírně tlumí křeče hladkého svalstva.
Řepík lékařský - vnější a vnitřní využití
Používá se vnitřně i zevně ve formě odvaru, ale dává se například i do mastí. Připravuje se také ve formě bylinného sirupu. Vnitřně se užívá při lehkých nespecifických průjmových onemocněních a zažívacích obtížích doprovázených nechutenstvím. Zevně se obvykle používá k obkladům a koupelím při lehkých povrchových zánětech kůže, drobných poraněních a hemoroidech. Přidává se i do relaxačních koupelí.
Příprava nálevu z řepíku lékařského k vnějšímu použití
Jednu až dvě polévkové lžíce usušené řepíkové natě zalijeme 300 ml vařící vody a necháme vylouhovat po dobu 20 minut v uzavřené nádobě. Poté scedíme a nálev můžeme použít k vlažným obkladům několikrát denně. Vlažný nálev je dále vhodný k výplachům a ke kloktání, pro výplachy nosní dutiny se používá zcela vychladlý. Připravuje se vždy čerstvý.
Příprava čaje z řepíku lékařského
Jednu čajovou lžičku zalijeme 250 ml vařící vody a necháme 15 minut vylouhovat v uzavřené nádobě. Poté scedíme. Čaj se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Řepíkový čaj se pije teplý, 2 - 3 krát denně.
Zdroj: www.celostnimedicina.cz, www.byliny.vitalion.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová