zdroj: unsplash.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Vánoční menu bez lepku aneb jak si mohou pochutnat i lidé se zdravotním omezením

Veronika Matoušová
17.12.2022

Přestože to na první pohled vypadá, že Vánoce jsou zejména o jídle, není tomu tak. Proto bychom k těmto svátkům měli takto přistupovat. Tím více to platí pro lidi trpící jakýmkoliv dietním omezením. Může to pak vypadat, že jsou během vánočních svátků ochuzení od všech tradičních svátečních dobrot. Jedno z těch zásadních dietních omezení je vyřazení lepku. Pokud ze zdravotních důvodů lepek nemůžete, mohou být pro vás Vánoce trochu utrpením i výzvou. I tak se ale dá připravit vánoční menu chutně! Jak?

Jak upravit cukroví pro bezlepkáře?

Bez vánočního cukroví si určitě nikdo nedovede Vánoce představit. Stravujete-li se bez lepku, nemusíte se ho vzdávat. Dnes si s pomocí náhradních surovin můžete snadno dopřát klasické druhy nebo netradiční verze cukroví. V první řadě je dobré najít si recepty přímo upravené na bezlepkovou variantu. Vzít klasický recept a jen v něm nahradit mouku za bezlepkovou nemusí dopadnout dobře. Bezlepková mouka se totiž chová jinak, těsto bývá křehčí a hůře drží pohromadě, mouka více saje tekutinu. Vyplatí se vždy používat pečicí papír, ze kterého snadněji cukroví dostanete bez porušení. Do těsta přidejte více složek tuku nebo tekutiny, tzn. ořechy, vejce, jogurt, med apod. Pokud se přesto rozhodnete nechat původní recept a „jen“ nahradit klasickou mouku za bezlepkovou, dejte ji zhruba o desetinu méně, nebo navyšte tekutiny.

A jaké mouky můžete použít? Vhodné jsou bezlepkové směsi určené na pečení, případně smíchejte jednodruhové – kukuřičnou s rýžovou, pohankovou nebo přidejte do těsta třeba mandlovou. Můžete také rozemlít bezlepkové vločky, například ovesné, jáhlové nebo pohankové. Pozor si dávejte ale i na ostatní suroviny a pečlivě čtěte etikety. Řeč je například o čokoládě, ořeších, sušeném ovoci, sirupech a dalších ingrediencích, které do cukroví běžně přidáváte. Všechny suroviny by měly být výhradně bezlepkové.

Chcete si dopřát vánočku, přestože máte zákaz lepku? I tento tradiční vánoční pokrm si můžete snadno připravit. Použijte celozrnnou bezlepkovou univerzální mouku, přidejte do těsta tvaroh a máte nejen bezlepkovou variantu skvělé vánočky, ale také zdravější alternativu s obsahem bílkovin a vlákniny. Taková vánočka vás i lépe nasytí a nesníte jí tolik najednou.

Tradiční večeři si připravíte bez lepku snadno

Tradiční štědrovečerní menu se skládá z rybí polévky, řízků a bramborového salátu. Pokud nemůžete lepek, řešení není nijak složité. Polévku nezahušťujte hotovou jíškou, ani připravenou z mouky a másla. Místo toho zvolte k zahuštění zeleninu, brambory nebo kukuřičnou moukou s máslem. Pokud máte rádi v polévce nudle, vsaďte na kukuřičné nebo rýžové varianty, které dnes běžně seženete v každém obchodě. Způsob přípravy je úplně stejný a rozdíl na chuti nepozná žádný strávník.

V případě kapra či jiného masa, které chcete obalit v klasickém trojobalu, je náhrada rovněž velice jednoduchá. Ideální volbou na obalování je kukuřičná mouka a kukuřičná strouhanka. Bezlepková verze strouhanky je křupavější oproti klasické, určitě vás tedy příjemně překvapí. Je ale nutné maso důkladně namočit ve vejcích a strouhanku důsledně rukama zapracovat do masa. Bezlepková strouhanka jinak ráda z masa na pánvi „utíká“ do oleje. Pokud máte rádi opravdu změnu, nemusíte sáhnout jen po klasické kukuřičné strouhance. Dnes obchody nabízejí také pikantní druh strouhanky s paprikou a kořením, nebo kombinaci kukuřičné a cizrnové strouhanky. Všechny chutnají na řízku skvěle. Chcete-li úplně něco jiného, můžete sáhnout po tzv. hrašce. Jde o hrachovou směs vhodnou na přípravu těstíčka, ideální na obalování a smažení.

K obědu si na Štědrý den pak připravte tradiční čočku nakyselo, kterou ovšem nezahušťujte, případně použijte jen trochu kukuřičné mouky a másla. A pokud si chcete připravit houbového kubu, místo klasické verze krup použijte výborné pohankové kroupy, ostatní ingredience zůstávají stejné. Tak jednoduché to je!

Bramborový salát je bezlepkový! Jen pozor na dochucovadla

Tradiční bramborový salát je z přirozeně bezlepkových surovin. Jde o samou zeleninu, jako jsou brambory, kořenová zelenina, cibule nebo okurky. Jediné, na co byste v rámci dodržení bezlepkové stravy měli brát ohled, jsou nejrůznější dochucovadla. Určitě si tedy při nákupu pročtěte složení majonézy, hořčice a pokud dáváte do salátu ještě další ingredience jako například uzeniny, pak i takové kontrolujte. Běžně by ale v těchto potravinách lepek neměl co dělat. 

Zdroj: www.vitalia.cz

Autor: Veronika Matoušová

Přírodní kosmetika by neměla chybět pod stromečkem - vsaďte na tu minimalistickou!
Buďte na Štědrý večer připraveni: První pomoc při spolknutí rybí kosti

Další články