zdroj: Shutterstock.com
Péče o tělo

Jedlé kaštany jsou také součástí kosmetiky. Jaké jsou jejich výhody pro pleť?

Pavlína Klaudová
10.11.2022

Jedlé kaštany jsou oblíbenou podzimní pochoutkou. Připravují se vařené, pečené, jsou oblíbené jako přílohy k masům nebo i do vánoční nádivky. Bez jedlých kaštanů si nedokážeme představit vánoční trhy. Tím ale jejich benefity nekončí. Mají také některé výhody, co se týče výrobků pro péči o tělo a pleť. Jak lze kaštany ještě využít?

Jedlé kaštany rozeznáte od koňských opravdu snadno

Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého (Castanea sativa). Pokud si je chcete nasbírat pro další zpracování, od kaštanu koňského je poznáte poměrně snadno. Jejich slupka je jasně zelená, s hojnými, dlouhými ostny a uprostřed ní je více než jeden plod. Na rozdíl od kaštanu koňského, jehož ostny jsou menší a rozmístěné ve větší vzdálenosti od sebe. Jedlý kaštan je nedílnou součástí evropského jídelníčku i tradiční fytoterapie již od nepaměti. 

Jeho lahodná chuť a zároveň přijatelný nutriční profil z něho udělal vyhledávanou pochoutku i zdroj prospěšných živin v dobách nedostatku kvalitní potravy. V moderní fytoterapii se používá kůra, listy i plody. Podle vybrané části rostliny jej lze indikovat jako stahující prostředek, pro podporu krevního oběhu (hlavně listy), ale také zdroj prospěšné vlákniny a pro doplnění energie v případě psychického i fyzického vyčerpání (plody). 

Pochoutka plná vitamínů a minerálů

Kaštany jsou oblíbenou pochoutkou, která představuje dobrý zdroj prospěšných živin. Navíc jsou přirozeně bezlepkové, proto se z nich vyrábí mouka pro lidi, kteří trpí celiakií nebo nechtějí z nějakého důvodu konzumovat klasické mouky z obilovin. Tato mouka se hodí k pečení chleba, různých sladkých dezertů, pro lepší výsledek se dobře míchá s jinými alternativními moukami. Jedlé kaštany obsahují důležité minerální látky jako je železo, hořčík, zinek, měď, síra, fosfor nebo mangan a také výborné antioxidanty vitamín C a vitamín E, které jsou potřebné (nejen) pro zachování dobrého stavu pokožky. Ať už si je dáte pečené nebo vařené, prospějete tak svému tělu i pleti.

Jakými benefity oplývají jedlé kaštany pro vaši pleť i vlasy?

Výhody jedlých kaštanů, obzvláště ty antioxidační neunikly ani výrobcům kosmetiky. V té se jako součást výrobků pro podtržení krásy používá nejčastěji ve formě extraktů z plodů nebo listů, záleží na tom, k jakému účelu je výrobek určen. Plody jsou vyhledávané jako součást kosmetiky díky silné schopnosti bojovat proti působení volných radikálů, která snižuje projevy předčasného stárnutí pleti a používají se hlavně v anti-agingových řadách. 

Vysoký obsah vitamínu C v jedlých kaštanech napomáhá podpořit přirozenou tvorbu kožního kolagenu, v níž funguje jako prekurzor a tím pádem má pozitivní vliv na odolnost pokožky proti vnějším vlivům, udržení její celistvosti a zdravého jasu. Extrakt z listů obsahuje polyfenoly s aktivitou, která pomáhá podpořit činnost krevního oběhu. V kosmetice jsou důležité kvůli zlepšení krevní mikrocirkulace v pokožce, která vede k dobrému hojení zánětlivých ložisek a lepší obnově kožních buněk. Sáhnout po kosmetice s obsahem jedlých kaštanů se tedy více než vyplatí.

Zdroje: www.nutrition-and-you.com, www.britannica.com
 

Autor: Pavlína Klaudová

Druhy medu – který je nejlepší pro zdraví?
Listopad jako měsíc plic: Jak se o tento orgán starat a čím plíce posilnit?

Další články