Podzimní čaje pro zahřátí i duševní pohodu
Nastává období chladných a deštivých podzimních dní, a ty se nejlépe tráví s šálkem horkého a voňavého čaje. Jsou to čaje vonící kořením a ovocem, které vás dokonale zahřejí, ale nejen to. S pitím čaje se pojí množství obyčejů a rituálů, a pokud věnujeme dostatek času jeho přípravě a následně i konzumaci, zjistíme, že pití čaje je zkrátka požitek, který bychom se měli naučit správně vychutnávat.
Čaj je nejen vhodnou první pomocí při prochladnutí, ale může vás i dobře zklidnit a přivézt do pohodové nálady. Do čaje si můžete přidat zahřívací kořeněné přísady, jako je například zázvor, skořice, kurkuma, hřebíček nebo chilli.
Lahodné čaje z podzimních plodů
Když se řekne podzimní čaj, jako první si nejspíš vybavíme čaj šípkový. Ještě před prvními mrazíky tak bude dobré vypravit se k nejbližšímu šípkovému keři a natrhat si zásobu výborných a zdravých plodů, plných vitaminu C. Šípky se vyplatí do zásoby nasušit, nejlépe v sušičce na ovoce, aby nezplesnivěly. Na čaj z čerstvých šípků budeme potřebovat dvě lžíce podrcených šípků a 500 ml studené vody. Šípky zalijeme, necháme 30 minut odstát a pak vaříme na mírném ohni zhruba deset minut. Dalších pět minut necháme louhovat. Čaj dále přecedíme přes čajové sítko. Šípkové plody můžeme ještě jednou stejným způsobem použít na další porci čaje, bude mít lepší barvu i chuť. Šípkový čaj ale není jediný, který si můžete v těchto dnech dopřávat. Dalším zahřívacím podzimním životabudičem je například čaj z jablečných slupek. I v nich se skrývá řada látek prospěšných našemu zdraví. Připravíme jej ze 100 g jablečných slupek, které povaříme patnáct minut v litru vody a pak necháme deset minut louhovat. Pro lepší chuť můžeme do šálku přidat pár lístků čerstvé máty a špetku kurkumy.
Rakytníkový čaj pro nutné posílení imunity
Rakytník pomáhá od hlenů, zánětů, reguluje krevní oběh, hojí sliznici plic a průdušek, pomáhá při bolestech hrdla a léčí trávicí soustavu. Pro přípravu čaje z rakytníku do hrnce nasypejte asi dvě polévkové lžíce sušeného rakytníku a zalijte dostatečným množstvím vody. Čaj nechte vařit pět minut a poté plody sceďte. Na 500 ml vody budete potřebovat dvě čajové lžičky sušeného rakytníku. Do čaje můžete pro lepší chuť přimíchat skořici nebo med.
Podzimní pečené čaje
K podzimu patří i oblíbené pečené čaje. Jde o směsi sezonního ovoce, dochuceného cukrem nebo medem a samozřejmě také vonným kořením. To vše se smíchá a následně peče v troubě, kde směs zhoustne a poté se plní do sklenic. Pečené čaje jsou také oblíbeným jedlým dárkem.
Další čajové tipy pro podzimní relax a uvolnění
- Černý čaj s karamelem – skvělý pro sychravé podzimní měsíce i neškodné mlsán
- Čaj masala – pikantní čaj se směsí indického koření, podává se s mlékem a dokonale prohřeje.
- Bylinná směs proti chřipce – chutná, hřeje a pomůže porazit příznaky nachlazení.
- Kopřivový čaj – pomůže pročistit organismus, účinkuje při onemocnění močových cest a podporuje prokrvení.
- Zelený jasmínový čaj – nezaměnitelná vůně navodí atmosféru příjemné pohody a chuť jasmínu potěší znalce i čajové „amatéry“.
- Zelený čaj matcha – dodá energii a mimo jiné je to i skvělá alternativa ke kávě.
Zdroj: krkonossky-raj.cz, prozeny.cz, magazin.recepty.cz
Autor: Veronika Tůmová