Jaro patří klíčení – jak začít a jaká semínka vybrat?
Klíčky jsou počátkem jara nejlepší způsob, jak posílit organismus jarní vitalitou a energií přírody, doplnit po zimě chybějící vitamíny a minerály, zkrátka a dobře, jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také maximálně levný způsob, jak vytěžit co nejvíc z probouzející se přírody. Nakličování je přitom jednoduché a zvládne ho i začátečník.
Naklíčená semena jsou plná zdraví prospěšných látek, jsou lehce stravitelná, chutná, a plná vlákniny. Jak tedy začít s klíčením?
Co se děje při procesu klíčení?
Účelem klíčení je zvýšení obsahu živin, které jsou potřeba pro následný růst rostliny. Díky tomu klíčky obsahují značné množství vitaminů, minerálů, enzymů, nenasycených mastných kyselin a bílkovin. Klíčení zvyšuje antioxidační aktivitu semen, čímž dochází ke zvýšení obsahu vitamínu E, vitamínu C a vitamínů skupiny B. Zároveň díky enzymům dochází k přeměně složitých škrobů na jednodušší sacharidy, které jsou pro nás lépe stravitelné, dále se zpřístupňují minerály jako vápník, hořčík, železo a fosfor. Podle druhu klíčků se však liší i konkrétní složení obsažených vitamínů. Například v mungo klíčcích se už po osmi dnech od začátku klíčení zvýší obsah vitamínu C zhruba čtyřiadvacetkrát. U obilovin se zase zvyšuje obsah jednoduchých cukrů, a tak jsou i chuťově sladší a příjemnější.
Jaká semena si doma nechat naklíčit?
Klíčit je možné prakticky všechna neloupaná potravinářská semena, tedy obiloviny, luštěniny či olejniny. Nejjednodušší je klíčení řeřichy, ale můžete zkusit i hořčici nebo vojtěšku, obojí chutná skvěle. K domácímu klíčení se dobře hodí i luštěniny, například čočka, fazolky mungo, hrách a cizrna, z obilovin pak špalda, oves, žito, ječmen a pohanka, z olejnin semínka slunečnice. Ideálně volte semínka v bio kvalitě. Nedoporučuje se k tomuto účelu klíčení obyčejných fazolí, protože obsahují látky, které jsou při větší konzumaci jedovaté. Měli bychom je vždy konzumovat pouze vařené, varem se totiž jejich škodlivé látky spolehlivě ničí.
Jak začít a další postup klíčení
Před samotným klíčením je nutné semínka nejprve dobře namočit. Doba namáčení se liší podle jednotlivých druhů semen, namočení přes noc však většině druhů postačí. Druhý den je propláchněte pod tekoucí vodou a můžete začít se samotnou procedurou klíčení. Pro semínka je důležité, aby netrpěla přebytkem vody, tedy aby nestála ve vodě, ale zůstávala vlhká. Ke klíčení semínek si můžete snadno opatřit tzv. nakličovací misky, ale postačí i cedník nebo síto, které přikryjete plátýnkem. Semínka je důležité dvakrát až třikrát denně proplachovat. Nakličovací nádobu nedávejte nikdy na přímé slunce a pravidelně kontrolujte vlhkost, aby semínka nezaschla.
Kdy začít sklízet?
Klíčky můžeme začít konzumovat zhruba po dvou až pěti dnech, ale samozřejmě opět záleží na druhu. Klíčky můžete i v průběhu klíčení jemně trhat a ochutnávat, mladší klíčky mají sladkou chuť, starší pomalu hořknou. Konzumovat je můžeme buď v syrovém stavu, ale vhodné jsou i k přípravě studených či teplých jídel. Hodí se do pomazánek i do salátů, do těstovin, rýže i brambor. Udělejte si z nich neodmyslitelnou přílohu ke svačinám i k lehčí večeři, a zajistěte si tak stálý přísun vitamínů, energie i skvělé chuti.
Zdroj: BLOG svetplodu.cz, jimejinak.cz
Autor: Veronika Tůmová