Laktovegetariánská strava
Laktovegetariánská výživa spočívá v kombinaci mléčné a rostlinné stravy. Používá se výhradně zelenina, byliny, obilí, ovoce, mléko a mléčné výrobky. Přívrženci laktovegetariánské výživy odmítají živočišnou stravu (maso, uzenářské výrobky).
Věda o výživě v současnosti tvrdí, že maso a ryby nejsou v naší stravě nezbytně nutné. Při čistě veganské výživě se musí pečlivě dbát na složení potravy, jinak hrozí poškození zdraví s příznaky podvýživy.
Dobrou střední cestou je laktovegetariánská výživa. Je zdravá a přispívá k omezení civilizačních nemocí, jako je třeba onemocnění srdce, nadváha a poruchy látkové výměny.
Mléčně rostlinná strava se neomezuje pouze na konzumaci syrových salátů nebo zrní. Může se o ní říci, že je pestrá nejen výběrem potravin, ale i různou kombinací jednotlivých jídel.
Člověk se po konzumaci i většího množství jídla cítí svěže, protože takováto strava nezatěžuje trávicí trakt jako masitá jídla.
Nejzdravější je syrové a čerstvé
Při laktovegetariánské výživě si můžete vytvořit vyvážený plán jídel a připravovat si tak pestrý jídelníček. Dává se samozřejmě přednost takovým způsobům přípravy, které maximálně zachovávají výživné látky a vitaminy. Vhodná je příprava jídel v páře nebo dušením.
Nejideálnější je však potraviny konzumovat syrové, protože jsou tak zachovány všechny vitamíny a minerály, které jsou v nich obsaženy.
Čím jsou potraviny čerstvější, tím jsou hodnotnější pro výživu. K nejčerstvějším a nejhodnotnějším částem rostlin patří klíčky a výhonky. Získáte je tak, že si rostliny necháte naklíčit doma a poté zcela čerstvé konzumujete.
Rostliny vhodné k naklíčení
- řeřicha
- sojové boby
- čočka
- pšenice a jiné obilniny
V laktovegetariánské kuchyni se používají veškeré druhy zeleniny, které nabízí trh. Důležité je, aby zelenina byla co nejčerstvější, nedoporučuje se používat konzervovanou.
Pokud si odepřete maso, musíte bílkoviny nahradit jinými potravinami. Velice vhodné jsou hlavně luštěniny, protože právě ony jsou bohaté na bílkoviny. Dalším důležitým dodavatelem bílkovin jsou obiloviny, které proto hrají v mléčně rostlinné stravě také velmi důležitou roli.
Laktovegetariánská výživa je jednou z nejzdravějších, a proto je dobré používat máslo a ostatní živočišné tuky jen v malém množství. Všechny tuky až na máslo a sádlo jsou rostlinného původu, ale i mezi nimi jsou druhy vhodnější a méně dobré. Důležitý je obsah nenasycených mastných kyselin, které se vyskytují ve lněném, slunečnicovém a kukuřičném oleji.
Jaký máte názor na laktovegetariánskou stravu? Patříte mezi lidi, kterým nevadí, že nekonzumují maso?
Autor: Milena Mocková