zdroj: pixabay.com
Bylinky

Rozmarýn pro svěžest a povzbuzení

Veronika Tůmová
05.07.2016

Rozmarýn je právem považován za jednu z nejpůvabnějších, nejvoňavějších a nejoblíbenějších bylinek. Také jeho povzbudivá a osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Rozmarýn můžeme snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásný i užitečný. Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese atmosféru slunného Středomoří.

Rozmarýnový čaj léčí, čistí i povzbuzuje

  • Má dezinfekční a antiseptické účinky.
  • Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, posiluje paměť a usnadňuje soustředění.
  • Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také velmi rychle upravuje trávení a pomáhá při nadýmání.
  • Rozmarýn podporuje činnost jater a vylučování žluči, proto se používá při kořenění tučných a masitých pokrmů.
  • Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměl by se tudíž užívat v těhotenství, neboť jeho působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.

Rozmarýn do koupele i do šatníku

  • Při koupeli rozmarýn podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá při revmatismu.
  • Nálev poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk.
  • Nálev z rozmarýnu je i výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda.
  • Odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla (podobně jako květy levandule).

Rozmarýn v kuchyni

Jedinečné uplatnění má rozmarýn také v kuchyni, a to čerstvý i sušený, neboť si své aroma dobře zachovává. Nejlepší jsou křehké mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem, které je třeba najemno nasekat. Ovšem i květy jsou velmi lahodné a hodí se jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, lze je kandovat i přidávat do džemů a marmelád. Listy skvěle doplní tučná masa (vepřové, kachní, skopové). Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Voňavé odrhnuté větvičky lze použít jako grilovací jehly. Vůně a chuť rozmarýnu je velmi intenzivní, proto stačí přidávat do pokrmů jen menší množství. Kulinářským zážitkem je i rozmarýnový olej či ocet.

Zdroj: ireceptar.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Káva a její vliv na mozkové funkce
Jsem transsexuál - co s tím?

Další články

Rady, jak na jet lag
Nemoci a léčba

Rady, jak na jet lag

12.07.2016

Nastalo období prázdnin a dovolených, kdy mnozí z nás vyrážejí na daleké cesty. Letecká doprava je nejrychlejším pojítkem mezi vzdálenými destinacemi a časová pásma většinou překon ...

Běhání jako sport, zábava i relax
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Běhání jako sport, zábava i relax

23.06.2016

Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice ...