zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Červeným ovocem a zeleninou proti rakovině?

Veronika Tůmová
20.06.2019

Dnešní článek nehodlá jen znovu kázat o prospěšnosti ovoce a zeleniny pro člověka, ač vám to tak může připadat. Samozřejmě jsme zase u toho, u té stokrát obehrané pravdy, že ovoce a zeleninu bychom skutečně jíst měli. A proč také ne? Začíná léto a to je doba, kdy dozrává ovoce a zelenina všude kolem nás a je daleko dostupnější. Tentokrát se však zaměříme na její přínos ohledně barev.

Ke stravě, která nás utváří, bychom měli skutečně přistupovat zodpovědně a s největší péčí, stejně jako samy k sobě. Barvy ovoce a zeleniny, kterými v těchto dnech hýří příroda i pulty v obchodech, mají totiž celou řadu ochranných, ale také terapeutických účinků.

Ovoce, zelenina, ale také bylinky a luštěniny, které vám pomohou udržet si rakovinu od těla

Podle průzkumů zveřejněných organizací World Cancer Research Fund je zřejmé, že ovoce a zelenina vynikají celou škálou ochranných účinků zejména proti rakovině plic, ústní dutiny, jícnu a žaludku. Zelí, květák, růžičková kapusta a brokolice (zejména pak v podobě klíčků), pomáhají proti rakovině tlustého střeva i dalším druhům rakoviny, zvýšená konzumace zelené listové zeleniny či lněného semínka a sóji vám zase pomůže významně snížit riziko vzniku rakoviny prsu a rakoviny kůže. Pravidelná konzumace celých zrn ve větším množství pak poskytuje nezanedbatelnou ochranu před řadou různých druhů rakoviny, zatímco luštěniny jako takové chrání před rakovinou žaludku a prostaty. Různé studie ukazují, že také česnek a cibule snižují riziko vzniku rakoviny žaludku, prostaty a tlustého střeva. Podobné protektivní účinky proti nádorovému bujení byly prokázány např. u kurkumy, zázvoru, petržele, ženšenu, máty, bazalky, dobromyslu, tymiánu, fenyklu apod.

Brokolice na talíři - proč je tak zdravá?

Červený pigment v ovoci a zelenině - naše zbraň proti různým typům rakoviny

Lykopen je rostlinný pigment, který dodává ovoci a zelenině červenou barvu. Přidává se také do potravin jako povolené barvivo a pro farmaceutické účely se dokonce používají speciálně vyšlechtěná rajčata. O tom, že červené druhy ovoce a zeleniny působí proti rakovině, jste už možná někdy slyšeli. V souvislosti s tím pak možná také o pravidlu, že čím červenější, tím lepší. Ovoce bohaté na červený pigment lykopen (např. rajčata či meloun vodní) skutečně chrání proti rakovině prostaty. Granátové jablko tuto ochranu poskytuje také, borůvky zase potlačují rakovinu tlustého střeva.

Krásná a zdravá pleť po úpravě jídelníčku? Ano, je to možné!

Další zdravé rostlinné pigmenty - antokyany

Ovoce a zelenina všech druhů a barev obsahuje antioxidanty, které jsou mimořádně důležité pro naše zdraví. Přirozeně fialově zbarvené potraviny obsahují navíc také antioxidanty zvané antokyany, rostlinné pigmenty, které způsobují tmavě červené, fialové nebo modré zbarvení plodů. Červený, modrý a růžový pigment zvaný antokyanin, obsažený v ostružinách, jahodách, malinách, borůvkách, třešních, červeném hroznovém víně a brusinkách - to je známá řada letního bobulovitého ovoce, které nás chrání proti rakovině. Čím tmavší je barva ovoce, tím silnější je podle všeho ochrana proti výskytu rakoviny, zejména pak v oblasti tlustého střeva. Ze zeleniny je pak asi nejznámějším bojovníkem proti rakovině červená řepa, svůj význam mají například i červené papriky, lilek, ředkvičky nebo mrkev.

Zdroj: Magazinzdravi.cz, Celostnimedicina.cz, Imnam.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Zdravá mysl určuje náš život
Rybník nebo bazén? Už jste slyšeli o biotopových koupalištích?

Další články