zdroj: shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Burčák - zdravá a lahodná chuť začínajícího podzimu

Veronika Moreira Tůmová
03.10.2018

Ať chceme nebo ne, máme tu podzim, a dá se říct, že hned od začátku udeřil plnou silou. Kromě probouzejících se virů, výkyvů teplot, dešťů a větrných dnů tu však máme i další neodmyslitelnou součást začínajícího podzimu - burčák.

Sezóna burčáku letos začala téměř o celý měsíc dřív, je každoročně důležitou součástí všech oslav vinobraní a nyní se jeho čas pomalu chýlí ke konci. Milovníci burčáku na tento mok doslova pějí ódy, a pokud jde o jeho účinky na zdraví, přisuzují mu mnohdy téměř zázračné vlastnosti.

Sklenka burčáku pro dobrou náladu i pro zdraví

Burčák obsahuje přirozené bakterie a kvasinky, vinaři často poukazují na zásadní množství prospěšných a důležitých látek, které přispívají k fyzické i k psychické pohodě člověka. Názor odborníka je jasný, burčák je zdravý, ale vždy jde o alkoholický nápoj, konzumovat jej je tak třeba s rozumem a mírou. Kvalitní a uměle nedochucovaný burčák pak obsahuje především hodně přirozených cukrů. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie, odbourává cholesterol a obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což má přínosné a pozitivní vlivy na metabolické procesy organismu.

Trpíte na bolestivé ústní koutky? Chybí vám vitamíny!

Burčák - vinný mošt s řadou prospěšných látek

Burčák je vylisovaný vinný mošt, který po několika hodinách až dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije po dobu relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Měl by mít okrovou barvu a neměl by být příliš kalný. Poctivý burčák bývá dobře cítit po odrůdě, ze které byl vyroben. Kvalitní burčák ve stadiu vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu, dále pak velké množství vitaminů a dalších složek včetně kvasinek, které díky kompletnímu seskupení vitamínu B podporují činnost srdce. Díky kvasinkám v něm jsou i výživné, bílkovinné látky. Obsažená kyselina pantotenová chrání organismus proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Burčák čili nehotové víno - stádia kvašení a proměna chutí

  • Burčák sladký - stadium, ve kterém převažuje přírodní cukr nad alkoholem, chuť je moštová, svěže ovocná, pro většinu lidí je burčák v této fázi nejchutnější.
  • Burčák po zlomení (řezák) - na povrch vystupují kyseliny, převažuje alkoholická chuť nad sladkostí.
  • Burčák mydliňák - obsahuje kvasné látky, sladkost zaniká, chuť je převážně kyselejší.
  • Mladé víno - téměř čisté víno s ustálenými chuťovými vlastnostmi, vůně odrůdy je více patrná.

Jak poznat kvalitní burčák?

Burčák - kudy teče, tudy léčí?

Toto tvrzení je samozřejmě nutné brát s velkým nadhledem. Tvrdí se například, že burčáku by měl člověk vypít tolik, kolik má krve, nebo že je to tzv. mléko starců. Pravdou je, že v České republice je burčák velmi populární. Pije se také v Rakousku a na Slovensku, v mnoha vinařských velmocích však pojem burčák vůbec neznají. U nás je vyhledávaný také červený burčák, v poslední době dokonce i zkvašené nápoje z višní, tzv. višňák.

Největší nadšenci vyhledávají burčák už někdy v polovině srpna a často jim pak přijde vhod i částečně zkvašený dovezený mošt, kterým se výrobci často snaží uspokojit rostoucí předčasnou poptávku. Obecně se pak nedoporučuje kupovat burčák ze stánků u silnice, kde bývá vysoké riziko znehodnocení nápoje umístěním na slunci.

Zdroj: Lidovky.cz, Mojezdravi.cz, Burcakodpramene.cz

Foto: Shutterstock.com

Autor: Veronika Moreira Tůmová

Ketóza - pomůže zhubnout, aniž by ohrozila naše zdraví?
Nohy do X a jejich další zakřivení u dětí i dospělých

Další články

Slezina - její funkce a s ní spojená onemocnění
Nemoci a léčba

Slezina - její funkce a s ní spojená onemocnění

Slezina je orgán, který slouží především jako vysoce účinný krevní filtr, ale je také článkem naší imunitní obrany a významně se podílí i na krvetvorbě a metabolismu. Je poměrně ma ...