zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Oleje a jejich význam v každodenním jídelníčku

Michaela Chylková
09.09.2016

Oleje vyžadují speciální přístup k užívání i skladování. Víte, který z olejů je nejvhodnější pro tepelnou úpravu? Máte přehled, jak oleje skladovat, aby vydržely co nejdéle? A znáte podávání oleje po lžičkách?

Olej - výběr a použití

Olej je živina, kterou organismus nevyhnutelně potřebuje. Měli bychom však dávat přednost nenasyceným rostlinným tukům. Podle odborníků je také důležité vybírat oleje podle toho, zda je chceme použít na studenou či teplou úpravu. Druhy olejů je také třeba střídat, protože každý olej má svá pozitiva i negativa. Jednoznačný seznam rozdělující oleje podle vhodnosti na vaření, pečení nebo do studené kuchyně, není striktně daný. Všeobecně platí, že čím více zdraví prospěšných látek olej obsahuje, tím větší škoda je ho použít na tepelnou úpravu jídla, tím totiž zničíme vše dobré (fytosteroly, tokoferoly, látky vyvažující poměr "dobrého" a "zlého" cholesterolu, karotenoidy a další).

Naopak, čím více nasycených mastných kyselin olej obsahuje, tím větší tepelnou zátěž olej vydrží a je tak vhodný pro tepelné zpracování.

Tepelně nejodolnější je olej kokosový a vyskytuje se na předních příčkách výživových poradců, avšak lékaři proti němu mají dost výhrad, tvrdí, že díky obsahu kyselin nejvíc zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a jeho užívání by měli zvážit lidé s dispozicí ke srdečním a cévním chorobám. Totéž platí pro olej palmový.

V české kuchyní vede v oblíbenosti olej slunečnicový, v Německu je to olej řepkový. A není to od věci. Z běžných olejů má právě řepkový olej nejnižší obsah nasycených mastných kyselin, které zvyšují "zlý" cholesterol, velkým plusem je obsah kyseliny alfa-linoleové, která naopak zvyšuje "dobrý" cholesterol. Oproti slunečnicovému je stabilnější - snese vyšší teploty a po otevření déle vydrží bez závad. Navíc je vhodný i do studené kuchyně.

Užívání oleje po lžičkách

Užívat olej denně po lžičkách je velmi zdravé, opatrně však se skladováním takto hodnotných olejů. Speciální oleje, které jsou vhodné pro užívání po lžičkách, je třeba spotřebovat maximálně do týdne po otevření. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin jsou tyto oleje nestabilní, rychle degradují, a to přesto, že jsou uskladněné v chladničce. Proto při koupi volíme co nejmenší balení a užíváme ho nejlépe celá rodina. Z olejů vhodných k užívání po lžičkách je nejvhodnější konopný, lněný, rakytníkový či makadamiový.

Rakytníkový olej a jeho plusy

Rakytníkový olej má blahodárné účinky na žaludek, navíc s antibiotickými účinky. Stačí čajová lžička, i ta skvěle posílí imunitu.

Makadamiový olej a jeho plusy

Makadamiový olej nakapeme do sklenice teplé vody a vypijeme. Zaženeme tak pálení žáhy i trávicí problémy. Navíc posílíme paměť a upravíme hladinu cholesterolu.

Jak skladovat oleje

Nejlepším obalem pro skladování olejů je tmavě hnědé sklo, které propustí nejméně složek světla vyvolávající oxidaci. Dobrá je i zelená či modrá láhev, případně plechovka. Olejům nijak neškodí ani PET lahve, podstatné však je, abychom takto otevřený olej skladovali v chladu a tmě. Opakovaným otevíráním nádoby a vystavování světlu olej postupně zoxiduje a nevábně ztuchne. Zároveň v něm vznikají radikály zvyšující riziko srdečně-cévních onemocnění. Totéž platí pro rafinované oleje, přestože vydrží déle než oleje lisované za studena. Z těchto důvodů je rozumné vyhnout se koupi velkých balení, která se zkazí dříve, než je stačíme spotřebovat.

Foto: Pixabay.com

Autor: Michaela Chylková

Pracovní úrazy a nemoci z povolání
Vyzrají lékaři nad epilepsií?

Další články

Nebezpečné pomůcky pro děti
Péče o dítě

Nebezpečné pomůcky pro děti

14.08.2016

Jak je to s nejrůznějšími pomůckami pro batolata? Máme je bez obav používat, nebo je raději nekupovat? Opravdu mohou být tolik zdraví škodlivé pomůcky, které se běžně prodávají v o ...